Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Σφραγίστηκε» η συμφωνία για το Μνημόνιο στην Κύπρο

Η περίοδος αποπληρωμής του δανείου θα είναι 22 χρόνια με επιτόκιο 2,5%.

signing-contract Ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις για το κυπριακό Μνημόνιο με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας. Την είδηση ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης, ο οποίος έκανε λόγο για νέο ξεκίνημα και για στόχο που επιτεύχθηκε. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί πολύ νωρίτερα, υπό ευνοϊκότερες συνθήκες.

Ο κ. Στυλιανίδης, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Φιλελεύθερος, χαρακτήρισε τη σύναψη συμφωνίας με την Τρόικα ως σημαντική εξέλιξη που κλείνει μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας για τον τόπο. Ανέφερε ότι η κατάσταση ομαλοποιείται και σταθεροποιείται και θα δημιουργηθούν συνθήκες για επανεκκίνηση της οικονομίας έστω και κάτω από δυσμενείς όρους. Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσήλθε στη διαπραγμάτευση με βασικό στόχο να αλλάξει την προσυμφωνία του Δεκεμβρίου σε ό,τι αφορά τη θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για το σχεδιασμό, την εκμετάλλευση και τη διαχείριση των εσόδων από το φυσικό αέριο.

Επεδίωξε, επίσης, τη διασφάλιση θέσεων εργασίας, την πρόσβαση περίπου 200 χιλιάδων πολιτών σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την επέκταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής από το 2016 στο 2018 και την εξασφάλιση των ταμείων προνοίας. Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση επιδίωξε όπως περιληφθεί στο Μνημόνιο ρήτρα ότι σε περίπτωση που βρει πόρους να μπορεί να αποδεσμευτεί συντομότερα από το δάνειο της Τρόικας και μάλιστα χωρίς κόστος.

Το Μνημόνιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων περικοπές μισθών, ανακατατάξεις σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων και ημικρατικών και πρόσθετες φορολογίες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η περίοδος αποπληρωμής του δανείου θα είναι 22 χρόνια με επιτόκιο 2,5% και αφορά το ποσό των 10 δισ. ευρώ.

Τι προβλέπει το Μνημόνιο

Αυξήσεις φόρων, μειώσεις μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, απολύσεις στο δημόσιο, περιστολή κοινωνικών δαπανών, αξιοποίηση ενεργειακών πόρων για την αποπληρωμή του χρέους είναι τα βασικά σημεία του Κυπριακού μνημονίου που αναμένεται να υπογράψει η κυβέρνηση της Κύπρου με την Τρόϊκα. Η χρονική του διάρκεια αφορά τα έτη 2012-2016

Αναλυτικά τα βασικά σημεία της προτεινόμενης συμφωνίας είναι τα εξής:

 

This Image Type is PNG and made in Adobe Photoshop CS version, post comment and Alive link.Φορολογία

Ο εταιρικός φόρων αυξάνεται στο 12,5%. Προβλέπεται αύξηση του φόρου σε τόκουςκαι μερίσματα επί των συναλλαγών στο 30%
καθώς και  αύξηση του συντελεστή του ειδικού φόρου πιστωτικών ιδρυμάτων από 0,11% να 0,15% με 25/60 των εσόδων. Τα κονδύλια θα κατευθυνθούν σε ειδικό λογαριασμό για το ταμείο χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Αυξάνονται τα τέλη δημόσιων υπηρεσιών στο 17%. Ορίζεται νέα κλίμακα φορολόγησης οχημάτων.

 

Ενέργεια

Δημιουργείται ειδικό ταμείο  στο οποίο θα καταλήγουν όλα τα δημόσια έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Δημόσιος Τομέας

Μειώνεται ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατα 5.000 εργαζόμενους στην 4ετία 2012- 2016. Από αυτές 2.000 θα αφορούν εκπαιδευτικούς. Παγώνουν οι προσλήψεις έως το τέλος της 4ετίας αυτής.

Μισθοί

Από το 2012 κλιμαμωτή των αποδοχών του δημοσίου και ευρύτερου τομέα: Για αποδοχές από 1000 μέχρι 1500 ευρώ μείωση κατά 6,5%, από 1501-2000 ευρώ μείωση 8,5%, από 2001-3000 ευρώ μείωση 9,5%, από 3001-4000 ευρώ μείωση 11,5%, και για μισθούς άνω των 4001 ευρώ μείωση 12,5%.

Ορίζεται η υποχρέωση μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομεά με απόφαση των κρατικών αρχών. Στην κατεύθυνση αυτή ορίζεται μείωση του κατώτατου μισθού.

Ασφαλιστικό

Θα υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις και άυξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Κατάργηση του εφάπαξ για συγκεκριμένες ομάδες ύστερα από μία περίοδο προσαρμογής.

Περιστολή Δαπανών

Μειώσεις στο επίδομα ανεργίας, περιορισμός κριτηρίων χορήγησης με βάση το εισόδημα. Προβλέπεται μείωση δαπανών σε Υγεία και Παιδεία. Ειδικά για την υγεία προτείνεται η διαδικασία των συγχωνεύσεων ή της ιδιωτικοποίησης νοσοκομείων. Ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας και ακινήτων.

Κατεβάστε το Κυπριακό μνημόνιο σε .pdf

 

By