Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την τρύπα 130 εκ. στον ΦΠΑ

Σαφάρι ελέγχων και μέτρα- «φόβητρα» προωθεί η κυβέρνηση ώστε η τρύπα στα έσοδα από το ΦΠΑ να μην αυξηθεί περισσότερο από τη μείωση του στην εστίαση.

Του Νίκου Φιλιππίδη

estiasiΣυναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση και τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές για τις εισπράξεις από τον ΦΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες η τρύπα στα έσοδα από τον ΦΠΑ τον Ιούλιο αυξήθηκε στα 130 εκατ. ευρώ, ενώ προκειμένου να μην αυξηθεί από την εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση από την 1η Αυγούστου, ενεργοποιείται ειδικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Το σχέδιο σε πρώτη φάση περιλαμβάνει αυξημένους ελέγχους σε επιχειρήσεις οι οποίες αποδίδουν ΦΠΑ μικρότερο από 1,5% του τζίρου τους ή έχουν μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα του φόρου.

Παράλληλα θα βρίσκονται σε εξέλιξη έλεγχοι σε σημεία πωλήσεων, συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών προορισμών και των αγορών προίόντων μέσω διαδικτύου.

Ο προβληματισμός στο υπουργείο Οικονομικών εδράζεται και στην καθυστερημένη ενεργοποίηση των 3.700 ελεγκτών, οι οποίοι θα αναλάβουν το έργο τους εντός του Οκτωβρίου. Μεταξύ των μέτρων «φόβητρα» που μελετούν περιλαμβάνεται και το κλείσιμο εντός 24ωρου καταστημάτων που δεν κόβουν απόδειξη.

Σε σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης την Κυριακή συζητήθηκε επίσης η εφαρμογή του γαλλικού μοντέλου, με την απονομή ειδικού σήματος στα καταστήματα εστίασης, που θα «ρίξουν» τις τιμές ανάλογα με τη μείωση του ΦΠΑ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By