Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σχέδιο για την επάρκεια υδροδότησης και τα δρομολογίων των νησιών του Αιγαίου

Το υπουργείο Αιγαίου ετοιμάζει ενιαίο διαγωνισμό για την αντιμετώπιση των δύο πάγιων προβλημάτων των νησιών

santorini620_100114

Εντός των προσεχών εβδομάδων, το υπουργείο Αιγαίου θα είναι σε θέση να προκηρύξει ενιαίο διαγωνισμό για την εξασφάλιση επάρκειας των νησιών του Αιγαίου σε νερό, προανήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά τη συζήτηση επερώτησης της ΔΗΜΑΡ για τα προβλήματα στη νησιωτική πολιτική.

Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναγνώρισε τα προβλήματα ακτοπλοϊκής διασύνδεσης που αντιμετωπίζουν τα νησιά και ανακοίνωσε πως το υπουργείο προσεχώς (και ενδεχομένως και εκτάκτως) θα φέρει νομοθετική ρύθμιση που θα τη διασφαλίζουν ακόμα και σε ακραίες περιπτώσεις.

«Για να μη σταματά η ακτοπλοϊκή σύνδεση προβλέπουμε να υπάρχει, όχι μόνο πλοίο ασφαλείας, αλλά ένα πλοίο που να μας βοηθά σε περίπτωση που κάποιο άλλο εγκαταλείψει τη γραμμή, είτε καταρρεύσει κάποια εταιρεία, ώστε να μπορούμε άμεσα να αντιμετωπίσουμε την έκτακτη συγκοινωνιακή ανάγκη χωρίς προκηρύξεις και χωρίς διαγωνισμούς.

Σήμερα το υπουργείο δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει αυτό. Δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη – και θα ζητήσω τη στήριξη από όλες τις πτέρυγες της Βουλής προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Μέσα στους επόμενους μήνες, αναμένεται και η διενέργεια του διαγωνισμού για την επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου μέχρι το Λαύριο.

Άλλο προσεχές νομοσχέδιο θα αφορά τα σκάφη αναψυχής. «Απελευθερώνουμε τόσο πολύ τον κλάδο, ώστε να δώσουμε τη ζωή που χρειάζεται στα νησιά» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Σε επίπεδο πρακτικών ενεργειών, το υπουργείο δίνει βαρύτητα, μεταξύ άλλων, στις δυνατότητες των νησιών να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις θαλάσσιων σπορ.

«Προσπαθούμε να φιλοξενήσουμε μία τεράστια αθλητική διοργάνωση, το America’s Cup – και μιλάμε και με τη Ρωσική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας για να παραχωρήσουμε χώρους στο Αιγαίο, για τη δημιουργία ναυταθλητικών κέντρων» σημείωσε ο υπουργός Αιγαίου.

Από πλευράς ΔΗΜΑΡ, οι βουλευτές, Μαρία Ρεπούση, Ασημίνα Ξηροτύρη, Γιώργος Κυρίτσης, Μαρία Γιαννακάκη, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Γιάννης Πανούσης, Νίκη Φούντα, καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Βασίλης Οικονόμου, επεσήμαναν πως η κυβέρνηση δεν υλοποιεί το σχέδιο που είχε συμφωνηθεί από την τρικομματική κυβέρνηση για τη νησιωτική ανάπτυξη και δεν έχουν γίνει πράξη το Συμβούλιο και το Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By