Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σχέδιο για χρηματοδότηση επιχειρήσεων στο φτωχό Νότο της Ευρωζώνης

Προτάσεις από Κομισιόν και ΕΤΕπ για τη χορήγηση δανείων 55 έως 100 δισ. ευρώ

money11

Σχέδιο για τη χορήγηση δανείων 55 έως 100 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις του Νότου της Ευρωζώνης επεξεργάζονται από κοινού η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η Κομισιόν με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημοσιονομική ανάκαμψη των χωρών των μνημονίων.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που συνέρχεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Το σχέδιο περιλαμβάνει έναν συνδυασμό δανειακών εγγυήσεων και τιτλοποίησης με την χρήση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία ύψους 10 δισ. ευρώ από την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020.
ΕΤΕπ και Κομισιόν σε κοινή έκθεσή τους αναφέρουν τρεις επιλογές για τη μόχλευση 10 δισ. ευρώ, ώστε το συνολικό ποσό που θα διατεθεί να είναι υψηλότερο.

Στην πρώτη εκδοχή τα τρία τέταρτα του ποσού θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή δανειακών εγγυήσεων, με την εγγύηση να κυμαίνεται μεταξύ 50 και 80% του συνολικού ποσού, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ.

Το υπόλοιπο ποσό θα χρησιμοποιείται για την εγγύηση δανείων σε επιχειρήσεις, που πωλούνται ως χρεόγραφα με εγγύηση στοιχείων (Asset Backed Securities). Τα χρεόγραφα αυτά θα δημιουργούνται μόνο από νέα δάνεια τα οποία πληρούν τα κριτήρια της ΕΤΕπ και της Κομισιόν.

Η δεύτερη επιλογή αφορά σε εγγυήσεις νέων και υφιστάμενων χαρτοφυλακίων δανείων, τα οποία τιτλοποιούνται. Μόνο όμως εθνικά χαρτοφυλάκια δανείων θα έχουν την εγγύηση των διαρθρωτικών ταμείων

Η τρίτη επιλογή προβλέπει ότι οι εγγυήσεις δεν θα περιορίζονται από τις εθνικές ποσοστώσεις των κοινοτικών κονδυλίων, αλλά θα προέρχονται από ολόκληρη την ΕΕ. Αν υιοθετηθεί αυτή, τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις θα μπορούσαν να προσεγγίσουν το ποσό των 100 δισ. ευρώ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By