Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σχεδόν έτοιμο το νομοσχέδιο για warrants – ΑΜΚ

 

bank_logo

Έπειτα από εβδομάδες έντονων παρασκηνιακών πιέσεων από την πλευρά των τραπεζιτών και με «μοχλό» το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες από το εξωτερικό, φαίνεται πως είναι σχεδόν έτοιμο το νομοσχέδιο που θα αλλάξει το υφιστάμενο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης είναι σχεδόν έτοιμο.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι εφόσον συμφωνήσει η τρόικα δεν αποκλείεται να κατατεθεί στη Βουλή ακόμη και την επόμενη εβδομάδα και θα αφορά στα θέματα ανάκλησης των warrants και της αύξησης κεφαλαίου της Εurobank. Με τη σχεδιαζόμενη νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπεται ρητά ότι η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών για αυξήσεις κεφαλαίου τραπεζών, που ελέγχονται από το ΤΧΣ, μπορεί να ορίζεται με όρους αγοράς, δηλαδή με τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές.

Με την παραπάνω διάταξη εκτιμάται ότι θα παρασχεθεί εμμέσως και η νομική κάλυψη που ζητούν μέλη της διοίκησης του ΤΧΣ προκειμένου να υπογράψουν απόφαση με την οποία το Ταμείο θα αποδεχθεί να καλύψουν ιδιώτες επενδυτές την αύξηση της Eurobank σε τιμή που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι σημαντικά χαμηλότερη της τιμής κόστους (1,26 ευρώ ανά μετοχή) που έχει το ΤΧΣ.

Πρόκειται για θέμα που προκαλεί σοβαρές τριβές στο ταμείο, καθώς αρκετά μέλη του Γενικού Συμβουλίου έχουν προειδοποιήσει ότι θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους αν κρίνουν ότι δεν καλύπτονται επαρκώς από το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Η νομοθετική ρύθμιση θα περιλαμβάνει τροποποιήσεις στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με στόχο να καταστεί ευέλικτο και να καλύπτει οποιαδήποτε αύξηση κεφαλαίου χρειασθεί από εδώ και στο εξής σε τράπεζα, η οποία έχει μέτοχο το ΤΧΣ.

Στόχος, άλλωστε, του υπουργείου Οικονομικών είναι η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank να διενεργηθεί εντός του Ιανουαρίου. Τα διεθνή funds Fairfax και Apollo καθώς και δύο funds συμφερόντων της οικογένειας Soros φέρονται διατεθειμένα να βάλουν στην αύξηση της Eurobank πάνω από 750 εκατ. ευρώ έκαστο και πέρασαν στην επόμενη φάση έχοντας τη δυνατότητα να διενεργήσουν due diligence της τράπεζας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By