Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Ανακαλύπτοντας τον κόσμο των κωφών

Στη Σχολή της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας παραδίδονται μαθήματα με σκοπό όχι το κέρδος, αλλά την αμεσότερη επαφή με τους κωφούς συμπολίτες μας

nohmatikh

«Μαθαίνοντας νοηματική γλώσσα μπορείς να γνωρίσεις τον κόσμο των κωφών. Μια διαφορετική οπτική επικοινωνίας» δηλώνει μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο υπεύθυνος της Σχολής της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, Κωνσταντίνος Σίμψης. «Διδάσκουμε την Ελληνική νοηματική γλώσσα. Η κάθε χώρα έχει τη δικιά της γλώσσα» λέει. Σκοπός της σχολής είναι να μπορέσει κάποιος να γνωρίσει τον κόσμο των κωφών, αλλά και να επικοινωνήσει μαζί τους. «Δε ξεκινήσαμε τη σχολή ως επιχείρηση. Ο σκοπός μας δεν ήταν το κέρδος. Οι συνδρομές των σπουδαστών χρησιμοποιούνται για τους εξοπλισμούς και για τη πληρωμή των καθηγητών» σημειώνει ο κ. Σίμψης.

«Η νοηματική είναι η γλώσσα μου» δηλώνει στο ΑΜΠΕ η Άρτεμις Παντελάκη, καθηγήτρια της σχολής, κωφή η ίδια. «Η κρίση έχει επηρεάσει τους πάντες κι εμάς μαζί. Αντιμετωπίζουμε προβλήματα παντού. Είναι αναγκαίο να έχω κάποιον διερμηνέα για να μπορώ να επικοινωνώ με τους συμπολίτες μου. Για όλη την Ελλάδα υπάρχουν 65 διερμηνείς. Είναι λίγοι. Μπορεί να θέλω να πάω το παιδί μου στον παιδίατρο και πρέπει να χω διερμηνέα μαζί μου για να συνεννοηθώ. Είναι το μέσο για να βγάλω τη φωνή μου» συνεχίζει η κ. Παντελάκη.

ΠΗΓΗ:AΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By