Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Σόιμπλε: «Δεν είμαι η υπερτρόικα»

«Nein» σε κούρεμα, ίσως νέο πρόγραμμα μετά τη λήξη του παρόντος ο 2014, λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λίγο πριν φτάσει στην Αθήνα για μία επίσκεψη, που μάλλον εντάσσεται περισσότερο στα προεκλογικά σχέδια της CDU και πέραν της συμμετοχής στο επενδυτικό ταμείο δεν κομίζει πολλά.

fosphotos.com
fosphotos.com

Σε συνέντευξη του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD o Γερμανός υπουργός Οικονομικών απάντησε πρώτα από όλα στο ερώτημα πως αισθάνεται λίγο πριν την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα δεδομένου ότι είναι ο λιγότερο δημοφιλής Ευρωπαίος πολιτικός στη χώρα μας. «Βοηθάμε τους Έλληνες, η Ευρώπη συνολικά. Δεν είμαι η «υπερτρόικα», πηγαίνω κατόπιν πρόσκλησης του Έλληνα πρωθυπουργού για να δείξω ότι εμπιστευόμαστε την Ελλάδα, ότι θέλουμε να κάνουμε διμερώς ότι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε την Ελλάδα σε αυτό τον δύσκολο δρόμο. Συνολικά η Ελλάδα βρίσκεται σε έναν δρόμο που την οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον», δήλωσε ο κ.Σόιμπλε.

«Μπορώ να καταλάβω πολύ καλά τους Έλληνες, αλλά το θέμα είναι πως πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να μπει σε ένα καλύτερο δρόμο. Το μόνο πράγμα που θα βοηθήσει πραγματικά τους Έλληνες είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης. Είναι στο σωστό δρόμο. Οι προσπάθειες θα συνεχίσουν να αποδίδουν», πρόσθεσε.

Δεν παρέλειψε όμως να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα έχει μία υπερδιογκωμένη δημόσια διοίκηση και αυτό δεν γίνεται να αλλάξει χωρίς μέτρα προσαρμογής και να διαμηνύσει ότι Ελλάδα πρέπει να τηρεί τις υποσχέσεις της, για να βοηθήσει τον εαυτό της. 

Στο ερώτημα πάντως για ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ήταν για άλλη μία φορά σαφής: «Ένα νέο κούρεμα δεν σχεδιάζεται. Αυτό δεν μπορεί να το εξηγήσει κανείς και στις χρηματαγορές. Θα δημιουργούσε νέα ανασφάλεια. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πιθανότατα ένα πρόσθετο πρόγραμμα, ένα νέο πρόγραμμα», υπενθυμίζοντας πως η Ευρώπη έχει ήδη αποφασίσει πως όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα, δηλαδή το 2014, θα εξεταστεί ένα νέο πρόγραμμα ή η λήψη πρόσθετων μέτρων.
Πηγήn-tv.de , bad/dpa

(Visited 1 times, 1 visits today)
By