Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Σόιμπλε: Δεν θα υπάρξουν άλλες διασώσεις α λα ελληνικά

Μήνυμα με φόντο τις γερμανικές εκλογές

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Δεν υπάρξουν άλλες διασώσεις παρόμοιες με αυτή της Ελλάδας σε περίπτωση επανεκλογής του συνασπισμού της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, στις προσεχείς εκλογές του Σεπτεμβρίου διαμήνυσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε συνέντευξή του στο CNN ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι «μια ισχυρότερη Ευρώπη σημαίνει ότι όλοι πρέπει να κάνουν το καθήκον τους και να μην ζητούν άλλα χρήματα από τους άλλους- αυτός είναι ο λάθος τρόπος για μια ισχυρή Ευρώπη, αυτό είναι λάθος κίνητρο».

«Αν η καγκελάριος Μέρκελ επανεκλεγεί είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια ισχυρότερη Ευρώπη – αυτή είναι η γενική μας αρχή. Δεν θέλουμε μια γερμανική Ευρώπη αλλά μια ισχυρή Ευρώπη και αυτό σημαίνει ότι κάθε χώρα – μέλος συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας πρέπει να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της».

Αναφερόμενος στην κατάσταση στον Νότο και στις χώρες που βρίσκονται σε δημοσιονομικό πρόγραμμα, ο Β. Σόιμπλε εκτίμησε ότι το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, αλλά η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι πριν από μερικά χρόνια. «Μπορείς να το δεις στα επιτόκια κρατικού χρέους που είναι σταθερά», τονίζει και συμπληρώνει πως «οι αγορές έχουν πειστεί για τη σταθερότητα στην ευρωζώνη ως σύνολο. Οι οικονομίες ανακάμπτουν και το μέσο έλλειμμα έχει μειωθεί σε όλα τα κράτη μέλη τα τελευταία τρία χρόνια».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε εκ νέου πως η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα βοήθεια, αλλά επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει «κούρεμα» όπως αυτό των 100 δισ. ευρώ που αναγκάστηκαν να δεχθούν οι ιδιώτες πιστωτές την προηγούμενη χρονιά, και αυτό αφορά τόσο την Ελλάδα όσο και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By