Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σόιμπλε: Το σχέδιο επιτρέπει τη σταθεροποίηση της Κύπρου

Δίκαιο το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, δηλώνει ο Σόιμπλε.

fosphotos.com
fosphotos.com

«Το αποτέλεσμα είναι δίκαιο για όλες τις πλευρές», τόνισε, παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους, στο Βερολίνο, το σχέδιο αυτό που εκπονήθηκε τη νύχτα στις Βρυξέλλες ύστερα από επίπονες διαπραγματεύσεις.

«Με τη λύση που βρέθηκε, η Κύπρος έχει μια καλή ευκαιρία να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη», σημείωσε και παραδέχθηκε ότι η εξεύρεση της λύσης αυτής ήταν μια «επίπονη» διαδικασία.

«Είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος, ακόμα κι αν δεν είναι ο ευκολότερος», είπε.

Υπογράμμισε ότι η Κύπρος έχει ένα μακρύ, δύσκολο δρόμο μπροστά της για την ανοικοδόμηση της οικονομίας της, αλλά πρόσθεσε ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης είναι η καλύτερη ευκαιρία για να σταθεί και πάλι στα πόδια της.

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, κατά την άποψη της Γερμανίας το σχέδιο που συμφωνήθηκε είναι «πολύ καλύτερο» από εκείνο της προηγούμενης εβδομάδας που θα έπληττε τους μικροκαταθέτες και το οποίο απέρριψε το κυπριακό κοινοβούλιο.

Υπήρξε φυγή κεφαλαίων από την Κύπρο, αλλά αυτό έχει περιοριστεί την τελευταία εβδομάδα χάρη στο κλείσιμο των τραπεζών, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, ο κ. Σόιμπλε δεν έδωσε στοιχεία σχετικά με το πόσα χρήματα είχαν αποσυρθεί από την Κύπρο τις τελευταίες ημέρες.

Για το πότε θα ανοίξουν εκ νέου οι τράπεζες, είπε οτι αυτό είναι ζήτημα που θα αποφασιστεί μεταξύ των ευρωπαϊκών και της κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας.

Η συμφωνία που συνήψε η Κύπρος με τους διεθνείς πιστωτές δεν απαιτείται να επικυρωθεί από τη Βουλή της νήσου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

«Η Επιτροπή μας πληροφόρησε ότι η απαραίτητη νομοθεσία για την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν έχει ήδη κυρωθεί», είπε ο Σόιμπλε στους δημοσιογράφους αφού οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν τη συμφωνία.

«Πρόσθετη νομοθεσία θα ήταν αναγκαία μόνον εάν επιβαλλόταν φορολόγηση σε ανασφάλιστες καταθέσεις, αλλά όχι για την αναδιάρθρωση των εν λόγω τραπεζών», πρόσθεσε ο Σόιμπλε, αναφερόμενος στους όρους της συμφωνίας που ενέκρινε το Eurogroup νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, νομικά η γερμανική Κάτω Βουλή δεν χρειάζεται να ψηφίσει σχετικά με την δανειακή σύμβαση σε αυτή τη φάση. Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί μια ψηφοφορία εντός της εβδομάδας, εάν το θέλουν οι Γερμανοί βουλευτές και δήλωσε πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα εγκριθεί από την Μπούντεσταγκ.

(Πληροφορίες από ΑΜΠΕ, offsite.com.cy)

 

[space size=»30″]

By