Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Σόιμπλε: Nα δημοσιοποιήσουν οι φορολογικές συμφωνίες των ευρωπαϊκών κρατών με επιχειρήσεις

Με τις αποκαλύψεις για τις φορολογικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου με πολυεθνικές

soible

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ασκεί πιέσεις στις Βρυξέλλες ζητώντας να υποχρεωθούν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δημοσιοποιήσουν τους όρους των φορολογικών συμφωνιών τους με κάποιες επιχειρήσεις, όπως ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπός του, επικαλούμενος ένα μήνυμα που έστειλε την Τρίτη ο Σόιμπλε στον Επίτροπο Οικονομικών και Φορολογικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Στην επιστολή αυτή ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ γράφει ότι ο ίδιος «τάσσεται υπέρ μιας πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» που θα οδηγήσει στην αποκάλυψη των φορολογικών διευκολύνσεων.

Αυτή η φορολογική πρακτική (tax ruling), που έχει βρεθεί στο επίκεντρο μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις ότι την εφάρμοζε το Λουξεμβούργο, επιτρέπει σε μια επιχείρηση να ζητήσει εκ των προτέρων εξηγήσεις για το πώς θα την αντιμετωπίσουν οι φορολογικές αρχές μιας χώρας και να λάβει ορισμένες νομικές εγγυήσεις. Αυτό επηρεάζει τον καταμερισμό των φορολογητέων κερδών μιας πολυεθνικής μεταξύ των θυγατρικών της που βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες, κάτι που της επιτρέπει να μειώσει τις φορολογικές της επιβαρύνσεις.

«Φαίνεται σαν κάτι πολύ τεχνικό«, σχολίασε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του Σόιμπλε, συμπληρώνοντας ότι μια τροποποίηση των ευρωπαϊκών κανονισμών «θα είχε πολύ συγκεκριμένες συνέπειες«.

Ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής αποτελεί βασική προτεραιότητα των χωρών της G20, του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη και της Ε.Ε. Όμως ο υπουργός θα ήθελε «να υπάρξει ουσιαστική επιτάχυνση των προσπαθειών», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του. Οι Ευρωπαίοι «δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι τα τέλη του 2015«, τη διορία που προβλέπεται για την ολοκλήρωση των εργασιών που είναι σε εξέλιξη στο πλαίσιο του «Σχεδίου Διάβρωσης της Βάσης και Μετατόπισης των Κερδών» (BEPS, σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής των πολυεθνικών) του ΟΟΣΑ, τόνισε ο Γέγκερ.

Ο εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι «σαφέστατα» η παρέμβαση του Σόιμπλε σχετίζεται με τις αποκαλύψεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα για τις φορολογικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου με εκατοντάδες πολυεθνικές (όπως οι Apple, Amazon, Ikea, Pepsi, Heinz, Verizon και AIG), οι οποίες ελαχιστοποιούσαν τους φόρους που κατέβαλαν.

By