Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Σόιμπλε: Να σταματήσει κάθε συζήτηση για «κούρεμα»

Ζήτησε προσήλωση στο πρόγραμμα και υποσχέθηκε επενδύσεις

Soimple

Συστάσεις να μην συνεχιστεί η συζήτηση για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στο ξενοδοχείο Hilton. «Δεν είναι προς όφελός σας», είπε συγκεκριμένα.

«Δεν υπάρχει περιθώριο για παρεκκλίσεις από τις διοικητικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις… Δεν είναι προς όφελος ένα κούρεμα», όπως είπε και πρόσθεσε ότι «άλλο ένα κούρεμα πέραν του 53% για τον ιδιωτικό τομέα δεν είναι εφικτό».

Επίσης δεν παρέλειψε να επαναλάβει τις γνωστές θέσεις περί προσήλωσης στο δημοσιονομικό πρόγραμμα επαναλαμβάνοντας και τις σχετικές προειδοποιήσεις.

«Πρέπει να παραμείνετε προσηλωμένοι σε αυτό που έχουμε συμφωνήσει. Οτιδήποτε άλλο είναι πολύ επικίνδυνο και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας», τόνισε.

Από την άλλη πλευρά εξέφρασε «βαθύ σεβασμό» για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα, λέγοντας πως «αν τα καταφέρετε, θα τα έχουμε καταφέρει μαζί».

Ο Γερμανός υπουργός επανέλαβε επίσης την πρόθεση για γερμανικές επενδύσεις στη χώρα μας μέσω του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου. «Η Γερμανία προτίθεται να επενδύσει χρήματα από τη στιγμή που θα λειτουργήσει το Αναπτυξιακό Ταμείο στην Ελλάδα», ανέφερε.

Αυτή την ώρα ο Β. Σόιμπλε συναντάται με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά παρουσία των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης Γ. Στουρνάρα και Κ. Χατζηδάκη και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο στις 15:15.

Στη συζήτηση  αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι αντοχές της κυβέρνησης, μετά και το χθεσινό  αποτέλεσμα στη Βουλή, αλλά και τα σενάρια για το ελληνικό χρέος, τα οποία πάντως δημοσίως ο κ. Σόιμπλε, και συνολικά το CDU αποκηρύσσει στο δρόμο προς τις γερμανικές κάλπες της 22ας Σεπτεμβρίου.

Μετά τις συναντήσεις στο Μαξίμου, ο κ. Σόιμπλε θα μεταβεί στις 16:00 στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών όπου και αναμένεται η υπογραφή του μνημονίου για τη συμμετοχή της γερμανικής τραπεζας KfW στο ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.

Οι υπογραφές θα «πέσουν» από τον πρόεδρο της KfW, Ούλριχ Σρέντερ και τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη ενώ η αρχική γερμανική συμμετοχή περιορίζεται σε μόλις 100 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, 350 εκατομμύρια θα μπουν στον κουμπαρά του Ταμείου από ελληνικής πλευράς ενώ αναζητούνται συμμέτοχες είτε μέσω κρατικών θεσμών ανάλογων της KfW ενδεικτικά από τη Γαλλία είτε μέσω ιδρυμάτων και ομογενειακών πρωτοβουλιών. Όσοι μετάσχουν θα έχουν ποσοστά επί του Ταμείου και, φυσικά, δικαίωμα συμμετοχής στη διοίκηση και στη λήψη των αποφάσεων για το πού ακριβώς θα κατευθύνουν οι χρηματοδοτήσεις και οι εγγυήσεις που θα δίνει.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By