Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Σόιμπλε: Ξεχάστε νέο «κούρεμα»

Διαβεβαιώσεις για ενίσχυση υπό όρους τουλάχιστον μέχρι το 2014

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά, αφού το διεμήνυσε και αυτοπροσώπως στην ελληνική κυβέρνηση κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε συνέντευξή του στη «Bild am Sonntag» ο Σόιμπλε τόνισε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερο κούρεμα για την Ελλάδα» αλλά ανέφερε ότι η χώρα μπορεί να συνεχίσει να λαμβάνει οικονομική βοήθεια και μετά το 2014, υπό τον όρο ότι θα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει έναντι των διεθνών πιστωτών.

Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ακόμη ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε πορεία εξόδου από την κρίση. «Δεν έχουμε ξεπεράσει πλήρως την κρίση, αλλά η δημιουργία νέων χρεών υποχωρεί στην Ευρώπη και είναι κατά μέσο όρο στο μισό σε σχέση με τρία χρόνια πριν» αναφέρει.

Παράλληλα με τη μείωση των χρεών, αποφασιστικής σημασίας είναι και η «εφαρμογή οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία ανάπτυξης και ως προς αυτό βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», πρόσθεσε.

Αναγνώρισε ότι στην Ελλάδα οι άνθρωποι υποφέρουν, αλλά διευκρίνισε ότι η αιτία δεν εντοπίζεται στο Βερολίνο ή τις Βρυξέλλες, αλλά στο γεγονός ότι οι ελίτ της χώρας επί δεκαετίες απέτυχαν. «Η Ελλάδα θα πρέπει εκ νέου να ανακαλύψει τον εαυτό της και σε αυτό μπορούμε και θέλουμε να βοηθήσουμε, όμως τις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να τις κάνουν οι ίδιοι οι Έλληνες. Στο βαθμό που η Ελλάδα θα επιδεικνύει την δύναμη να εκπληρώνει τους όρους της ΕΕ, θα είμαστε απέναντί της αλληλέγγυοι. Κάθε άλλη στάση θα κατέστρεφε την Ευρώπη», δήλωσε ο Β. Σόιμπλε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By