Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Σόιμπλε: Σεβασμός για τα προβλήματα που ξεπέρασε η Ελλάδα

Έκανε λόγο για επιδόσεις καλύτερες και από τους στόχους, σε κάποιους τομείς

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Τον σεβασμό του για τα προβλήματα που χρειάστηκε να ξεπεράσει η Ελλάδα στην διαδικασία των μεταρρυθμίσεων εξέφρασε ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και έκανε λόγο για επιδόσεις καλύτερες και από τους στόχους, σε κάποιους τομείς.

Ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας νωρίτερα στη «Συνάντηση Ηγετών» της Sueddeutsche Zeitung, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αναφέρθηκε στην μείωση του ελλείμματος, αλλά και στην πτώση των σπρεντ.

«Η Ελλάδα είχε να αντιμετωπίσει τα μεγαλύτερα προβλήματα. Και τα κατάφερε καλύτερα από τους στόχους. Έχουμε κάθε σεβασμό για αυτό. Όταν βλέπει κανείς τι είχαν να αντιμετωπίσουν και στο εσωτερικό πεδίο, πρέπει να είναι δίκαιος», τόνισε ο Γερμανός πολιτικός, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός βρισκόταν στο ακροατήριο. «Είμαστε στον σωστό δρόμο», επανέλαβε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και υπογράμμισε την ανάγκη αυτή η πορεία να συνεχιστεί.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση στο Βερολίνο η ελληνική πλευρά εκτιμά πως πήρε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης, χωρίς ωστόσο να λείψουν και συστάσεις, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε η Αθήνα να συντομεύσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Εξάλλου, ο Β. Σόιμπλε, λίγο μετά τη συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά δήλωσε ότι η πρόοδος στην Ελλάδα επιβεβαιώνει ότι οι αποφάσεις των τελευταίων ετών ήταν στη σωστή κατεύθυνση και γι” αυτό τον λόγο δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να χαλαρώσει η προσπάθεια μετά τις πρώτες επιτυχίες. Επίσης, τόνισε ότι η Γερμανία είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα, υπό την αυστηρή όμως προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

«Κάνουμε τα πάντα ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα σε αυτόν τον ιδιαίτερα απαιτητικό δρόμο», δήλωσε χθες ο κ. Σόιμπλε, επισημαίνοντας πάντως ότι προϋπόθεση αποτελεί η εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων βοήθειας.

«Αυτό το γνωρίζει ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς. Γνωρίζει ότι εμείς βοηθάμε σε επίπεδο διμερών σχέσεων την Ελλάδα, με όποιον τρόπο μπορούμε. Προϋπόθεση είναι, όμως, ότι η Ελλάδα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να υπάρξει καλή εξέλιξη», είπε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό SWR.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By