Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σόιμπλε: Σωστά έπραξε η Πορτογαλία

«Η Πορτογαλία δεν μπορούσε να βρει ισοδύναμα μέτρα»

soible

Την απόφαση της Πορτογαλίας να αρνηθεί την τελευταία δόση του προγράμματος διάσωσης επιδοκίμασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Πιστεύω ότι αυτή ήταν η σωστή απόφαση. Επαφίεται στην Πορτογαλία να αποφασίζει, όμως εμείς συμφωνούμε πλήρως, δεδομένου ότι η εναλλακτική λύση θα ήταν η παράταση του προγράμματος», δήλωσε ο Σόιμπλε μετά τη συνάντησή του στη Λισαβόνα με την υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της εκδήλωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) με θέμα «Απασχόληση και Ανάπτυξη 2014-19» στην Αλμπουφέιρα.

Η καταβολή της τελευταίας δόσης, ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναβλήθηκε στα τέλη Μαΐου καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας απέρριψε σειρά από τα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνονταν στον προϋπολογισμό του 2014. Με την απόφαση αυτή του Δικαστηρίου δημιουργήθηκε μια «τρύπα» ύψους περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ για τη Λισαβόνα.

Η Πορτογαλία εξήγησε ότι δεν μπορούσε να βρει ισοδύναμα μέτρα εντός των χρονικών ορίων που της έθεσαν οι πιστωτές της για να αντικαταστήσει όσα ακυρώθηκαν από το Δικαστήριο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που βρίσκεται επίσης στην Αλμπουφέιρα, υποστήριξε ότι μια πιθανή παράταση του προγράμματος βοήθειας εκ μέρους της Λισαβόνας θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις όσον αφορά την εμπιστοσύνη των αγορών.

By