Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σόρος: Να βγει από το ευρώ η Γερμανία

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής προτείνει την έκδοση ευρωομολόγου.

george-sorosΚαθώς οι αντιδράσεις κατά των πολιτικών λιτότητας πληθαίνουν στις χώρες της Ευρωζώνης, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής σχολιάζει τον ρόλο της Γερμανίας λέγοντας πως η πολιτική λιτότητας «δεν αποδίδει», ενώ υποστηρίζει ότι η χώρα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να βγει από το ευρώ.

«Το οικονομικό πρόβλημα είναι ότι η Γερμανία επιβάλλει τις λάθος πολιτικές στις χώρες της Ευρωζώνης. Η λιτότητα δεν αποδίδει.Το χρέος δεν μπορεί να μειωθεί με τη συρρίκνωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού», δήλωσε ο Σόρος κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στο οικονομικό κέντρο της Γερμανίας της Φρανκφούρτης την Τρίτη.

Ο Σόρος που είχε στοιχηματίσει έναντι της στερλίνας στις αρχές της δεκαετίας του 1990, σχολίασε επίσης τους γερμανικούς χειρισμούς στο θέμα διάσωσης της Κύπρου λέγοντας:

«Στη διάσωση της Κύπρου, η Γερμανία το παρατράβηξε, αυτό που συνέβη στην Κύπρο υπονόμευσε το επιχειρηματικό μοντέλο των ευρωπαϊκών τραπεζών που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις καταθέσεις».

Όλες οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης χρειάζεται να εκδώσουν από κοινού ομόλογα για να διασφαλίσουν ότι το ενιαίο νόμισμα θα επιβιώσει  από την κρίση χρέους, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζόρτζ Σόρος σύμφωνα με το Reuters.

Χαρακτήρισε την κρίση κρατικού χρέους της Ευρωζώνης «μια τραγωδία ιστορικών διαστάσεων» που μόνο η Γερμανία μπορεί να επιλύσει επιτρέποντας την από κοινού έκδοση ομολόγων στην κοινή νομισματική ζώνη. Ενώ υποστήριξε πως σε διαφορετική περίπτωση το Βερολίνο θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ.

«Υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα για τη Γερμανία να κάνει μια οριστική επιλογή για το αν θα δεχτεί τα Ευρωομόλογα ή θα εγκαταλείψει το ευρώ», δήλωσε ο Σόρος  μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By