Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ ζητά η Ουκρανία

Tο ουκρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία να εγγυηθούν την κυριαρχία της χώρας

UN800_280214

Την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε την Παρασκευή το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας, εν μέσω έντονης ανησυχίας για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη ρωσόφωνη αυτόνομη δημοκρατία της Κριμαίας. Εντός της ημέρας αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Αμυνας.

Όπως έγινε γνωστό, το Κοινοβούλιο ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, βάσει ψηφίσματος του 1993, το οποίο προέβλεπε ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεσμεύονται να διαφυλάξουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Οι εγγυήτριες δυνάμεις

Επίσης, το ουκρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία να εγγυηθούν την κυριαρχία της χώρας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ρωσία εγγυήθηκαν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας το 1994 με αντάλλαγμα τη δέσμευση του Κιέβου να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Το κείμενο ψηφίσματος ζητεί από τις εγγυήτριες χώρες «να επιβεβαιώσουν τις δεσμεύσεις τους» απέναντι στην Ουκρανία και να αρχίσουν άμεσα διαβουλεύσεις για μέτρα που θα συμβάλουν στην «άμβλυνση της έντασης».

ukraine_parliament800

Κατάληψη στα αεροδρόμια της Κριμαίας

Η έκκληση του ουκρανικού Κοινοβουλίου προς τα Ηνωμένα Έθνη έρχεται λίγες ώρες μετά την κατάληψη, από στρατιώτες χωρίς διακριτικά, δύο αεροδρομίων στη χερσόνησο: του διεθνούς αεροδρομίου της Συμφερόπολης και του στρατιωτικού αεροδρομίου στη Σεβαστούπολη.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ, κατηγόρησε ανοιχτά τη Μόσχα για ένοπλη εισβολή και κατοχή, αλλά ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα αρνήθηκε κάθε εμπλοκή. Ο μεταβατικός πρόεδρος

Στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτησε το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιάτσενιουκ και υποσχέθηκε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για τις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

«Ο αντιπρόεδρος διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν την πλήρη στήριξή τους καθώς η Ουκρανία θα προβεί στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να επιστρέψει σε μια υγιή οικονομία, να επιζητήσει τη συμφιλίωση, να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να επιδιώξει ανοιχτές και εποικοδομητικές σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, στη διάρκεια κοινής συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, κάλεσε τη Ρωσία να αποδείξει ότι δεν σκοπεύει να παρέμβει και χαρακτήρισε «ολέθριο λάθος» τυχόν χρήση βίας.

«Όλοι πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω και να αποφύγουν κάθε είδους πρόκληση» είπε ο Κέρι.

Ρωσία: Παρακολουθούμε από κοντά τις οικονομικές εξελίξεις στην Ουκρανία

Την πρόθεση της Ρωσίας να παρακολουθήσει στενά τις οικονομικές εξελίξεις στην Ουκρανία αποτυπώνει η ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή το Κρεμλίνο και η οποία αναφέρει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να συνεχίσει τις συνομιλίες με το Κίεβο αναφορικά με τις οικονομικές-εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών και να συμβουλευτεί τους ξένους εταίρους, περιλαμβανομένων του ΔΝΤ και της G8, σχετικά με την οικονομική βοήθεια.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο ρώσος πρόεδρος ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει το αίτημα της Κριμαίας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Εν μέσω των δραματικών εξελίξεων σε πολιτικό επίπεδο, η Ουκρανία καλείται να βρει λύση και στην οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας υποστήριξε την Παρασκευή ότι υπάρχουν αποθέματα για να καλυφθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις προς τους δανειστές της Ουκρανίας, ενώ λίγη ώρα αργότερα η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι έθεσε ανώτατο όριο ημερήσιας ανάληψης από τις ουκρανικές τράπεζες τα 1.000 γρίβνα.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ επανέλαβε ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να εκπληρώσει τους όρους που απαιτούνται για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Αρσένι Γιατσενιούκ, που έχει προειδοποιήσει πως θα χρειαστούν «μη δημοφιλή μέτρα» για να αποτραπεί η χρεοκοπία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ετοιμάζονται συγκεκριμένα μέτρα για την υποστήριξη της ουκρανικής οικονομίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ροή της οικονομικής βοήθειας θα αρχίσει στο προσεχές μέλλον και ότι η κυβέρνηση θα καλέσει την κεντρική τράπεζα να αρχίσει μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα δανεισμού μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών έχει προσδιορίσει ύψος της οικονομικής ενίσχυσης που θα ζητηθεί από το ΔΝΤ στα 15 δισ. δολάρια. Κλιμάκιο του Ταμείου αναμένεται να μεταβεί στην ουκρανική πρωτεύουσα τις επόμενες ημέρες, ώστε να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με τη νέα κυβέρνηση για την κατάρτιση του προγράμματος οικονομικής στήριξης.

putin800_280214

By