Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Σύγκρουση Κομισιόν – Γερμανίας για τα κοινωνικά βοηθήματα στους μετανάστες

Η Κομισιόν έχει αμφισβητήσει γερμανική διάταξη, η οποία προβλέπει τον αποκλεισμό από τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων ευρωπαίων μεταναστών, όταν αυτοί δεν έχουν προηγουμένως εργασθεί και δεν αναζητούν μια θέση εργασίας…

hartzIV_110114

Σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισέρχεται το Βερολίνο για το ζήτημα της καταβολής κοινωνικών βοηθημάτων σε άνεργους πολίτες από χώρες της ΕΕ που μεταναστεύουν στη Γερμανία.

Η Κομισιόν έχει αμφισβητήσει γερμανική διάταξη, η οποία προβλέπει τον αποκλεισμό από τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων ευρωπαίων μεταναστών, όταν αυτοί δεν έχουν προηγουμένως εργασθεί και δεν αναζητούν μια θέση εργασίας, καθώς αυτό –όπως υποστηρίζει- δεν συνάδει με τον Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

«Η στάση της Κομισιόν είναι εντελώς απαράδεκτη και εάν καταφέρει να περάσει τις απόψεις της, αυτό θα προκαλούσε ένα μεγάλο ρεύμα ανθρώπων προς τη Γερμανία, οι οποίοι θα αποσκοπούν στην χορήγηση του κοινωνικού βοηθήματος Hartz IV», τόνισε σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Bild o πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Φόλκερ Κάουντερ, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν είναι το νόημα της ελεύθερης διακίνησης εντός της ΕΕ».

Σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, «για ακόμη μία φορά η Κομισιόν δεν σκέφθηκε τις συνέπειες των θέσεών της». Η όλη συζήτηση έχει ξεκινήσει με αφορμή το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης, το οποίο από την 1η Ιανουαρίου ισχύει και για τους πολίτες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Η επισήμανση της Κομισιόν αφορούσε, ωστόσο προσφυγή Ρουμάνας που ζει με το γιο της από το 2010 στη Λειψία. Δεν είχε εργασία και η αίτηση της να παίρνει το κοινωνικό επίδομα Hartz IV απερρίφθη. Όταν προσέφυγε στη δικαιοσύνη, το γερμανικό δικαστήριο ζήτησε το 2013 τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Κομισιόν: Να εξετάζεται κάθε περίπτωση

Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η Γερμανία δεν επιτρέπεται να απορρίπτει συλλήβδην όλες τις αιτήσεις ευρωπαίων ανέργων για το Hartz IV, αλλά θα πρέπει να εξετάζει κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Επισήμως, η κυβέρνηση αποφεύγει να τοποθετηθεί. Και όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ: «Αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης και της καγκελαρίου επαναλαμβάνω ότι πρόκειται για μια διαδικασία σε εξέλιξη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εάν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υιοθετήσει την άποψη της Κομισιόν τότε οι μετανάστες, που δεν έχουν εργασθεί προηγουμένως στη Γερμανία, θα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάρουν κοινωνικά επιδόματα.

«Νερό στον μύλο των ευρωσκεπτικιστών»χαρακτήρισε ο χριστιανοκοινωνιστής πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ την παρέμβαση της Κομισιόν. Ωστόσο, το κόμμα του, η CSU, είχε πυροδοτήσει τη διαμάχη, όταν σε κομματικό έγγραφο με αφορμή την ελεύθερη διακίνηση, είχε εκτοξεύσει απειλές για περιπτώσεις κατάχρησης των κοινωνικών επιδομάτων από μετανάστες. «Όποιος εξαπατά, θα πετάγεται έξω», υπογραμμιζόταν στο έγγραφο.

germany600_110114i

(Visited 1 times, 1 visits today)
By