Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Δεν υπογράφει ο ΣΕΒ την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Απομακρύνεται ο κίνδυνος μείωσης μισθών για όσους αμείβονται με βάση την ΕΓΣΣ.

fosphotos.com
fosphotos.com

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράφηκε Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, από τη ΓΣΕΕ, τους Ξενοδόχους, τους Επαγγελματοβιοτέχνες και τους Εμπόρους.

Ο ΣΕΒ δεν υπέγραψε τη σύμβαση, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, και αντιπρότεινε «πρωτόκολλο συμφωνίας επί βασικών θεμάτων και αρχών» υποστηρίζοντας ότι «εκ του μνημονίου έχει περιοριστεί δραματικά ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων και υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αποτελεί παρωδία».

Σημειώνεται ότι με αυτόν τον τρόπο, απομακρύνεται ο κίνδυνος μείωσης μισθών για όσους αμείβονται με βάση την ΕΓΣΣ.

«Παρά την προσπάθεια εξωραϊσμού της συμφωνίας για το επίδομα γάμου και ορισμένα θεσμικά ζητήματα μεταξύ της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών φορέων πλην του ΣΕΒ, η ουσία είναι ότι έμεινε εκτός διαπραγμάτευσης και συμφωνίας το ήδη μειωμένο με πράξη υπουργικού συμβουλίου ύψος του κατώτερου μισθού», σχολίασε Δημήτρης Στρατούλης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «αυτό σημαίνει ότι δεν αμφισβητούνται από τους υπογράφοντες και δημιουργούνται πλέον αρνητικά τετελεσμένα όσον αφορά στη μείωση του κατώτερου μισθού από τα 751 στα 586 ευρώ, και στα 511 για τους νέους κάτω των 25 ετών, το πάγωμα των τριετιών και των χρονοεπιδομάτων και το νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτερου μισθού με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας που θα μπορεί να τον μειώνει ανεξέλεγκτα».

Επίσης, τόνισε ότι «το εξωφρενικό είναι ότι όλα αυτά γίνονται σήμερα που λήγει η μετενέργεια, δηλαδή η ισχύς των 45 τελευταίων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αποτέλεσμα να έχουμε αυτόματες μειώσεις 20-30% σε πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Η άρνηση του ΣΕΒ να υπογράψει, έστω αυτή την περιορισμένων αποτελεσμάτων συμφωνία μεταξύ της ΓΣΕΕ και των τριών άλλων εργοδοτικών φορέων, και η εν συνεχεία προκλητικές ανακοινώσεις του, αποδεικνύουν, για άλλη μια φορά, ποιοι ήταν οι πραγματικοί «κουκουλοφόροι» που υποδείκνυαν στη τρόικα τι πρέπει να κατεδαφίσει μαζί με τις μνημονιακές κυβερνήσεις από την εργατική νομοθεσία και κυρίως από τους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει δεσμευτεί πολιτικά και έχει ήδη καταθέσει σχετική πρόταση νόμου στη βουλή για την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και για την επανασύσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, δημοκρατίας και οικονομικής και κοινωνικής αναζωογόνησης», καταλήγει η ανακοίνωση.

By