Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σύνδεση Ιντερνετ με 1,4 τεραμπίτ το δευτερόλεπτο

Την ταχύτερη σύνδεση Ιντερνετ δημιούργησαν Βρετανοί επιστήμονες, αξιοποιώντας συμβατικές οπτικές ίνες, πετυχαίνοντας ταχύτητα 1,4 τεραμπίτ το δευτερόλεπτο.

23s9intr-thumb-largeΗ ταχύτητα αυτή μετάδοσης δεδομένων θα επέτρεπε θεωρητικά στους χρήστες της να «κατεβάσουν» 44 κινηματογραφικές ταινίες υψηλής ανάλυσης σε ένα και μόνο δευτερόλεπτο, ενώ ο χρήστης θα μπορούσε να κατεβάσει το σύνολο των λημμάτων της Wikipedia στην αγγλική γλώσσα σε 0,006 δευτερόλεπτα.

Ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από επιστήμονες της γαλλικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Alcatel-Lucent και της βρετανικής BT, δημιούργησαν τη σύνδεση υπερυψηλής ταχύτητας, αξιοποιώντας καλώδιο οπτικής ίνας, μήκους 410 χλμ. μεταξύ του ουρανοξύστη της ΒΤ στο Λονδίνο και του ερευνητικού κέντρου της ΒΤ στο Πανεπιστήμιο του Σάφολκ. Χρησιμοποιώντας νέο λογισμικό, με κωδική ονομασία Flexigrid, οι ερευνητές πέτυχαν να χωρέσουν πολλαπλές ταυτόχρονες μεταδόσεις δεδομένων σε ένα και μόνο δίκτυο. Το «εξωγήινο υπερδίκτυο» που δημιουργήθηκε, αποτελείτο από επτά παράλληλες συνδέσεις 200 γκιγκαμπίτ το δευτερόλεπτο η καθεμιά, ενισχύοντας τη συνδεσιμότητα κατά 42,5%, συγκρινόμενη με παλαιότερες προσπάθειες.

Η αξιοποίηση υπαρχόντων δικτύων οπτικών ινών από τους ερευνητές επιτρέπει στις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες να ικανοποιήσουν το πάγιο αίτημα των καταναλωτών για ταχύτερο Ιντερνετ, χωρίς την αντικατάσταση δικτύων.

Παρά το ρεκόρ αυτό όμως, η Βρετανία παραμένει πολύ πίσω από άλλες χώρες σε ευρυζωνικές υπηρεσίες. Αδιαφιλονίκητος ηγέτης στον τομέα αναδεικνύεται η Νότια Κορέα, με τις υψηλότερες ταχύτητες Ιντερνετ στον κόσμο.

Αυτή την εβδομάδα στη Σεούλ, το υπουργείο Επιστημών ανακοίνωσε την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη ασύρματου δικτύου 5G, κόστους 1,5 δισ. δολαρίων. Η τεχνολογία αυτή, που θα τεθεί σε λειτουργία σε έξι χρόνια, επιτρέπει συνδέσεις 1.000 φορές ταχύτερες από εκείνες του 4G.

«Ενισχύσαμε την ανάπτυξη της χώρας μας με το σύστημα 2G τη δεκαετία του ’90, του 3G το 2000 και του 4G το 2010. Ο ανταγωνισμός για την ανάπτυξη του 5G είναι σκληρός και σε μερικά χρόνια η αγορά αυτή θα είναι προσοδοφόρα και ώριμη», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

ΠΗΓΗ: TA NEA

(Visited 1 times, 1 visits today)
By