Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Σύνδρομο Εργασιακής Εξουθένωσης (Burn – Out Syndrome)

Το σύνδρομο Burn – Out είναι ένας συγκεκριμένος τύπος ψυχο-σωματικής δυσφορίας που σχετίζεται με το καθημερινό στρες που βιώνει κανείς στην επαγγελματική του δραστηριότητα

workaholic789_060214

Ο όρος αυτός αρχικά χρησιμοποιήθηκε για τους χρήστες ναρκωτικών οι οποίοι, όπως και τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης, βιώνουν ένα είδος κενής συναισθηματικής κατάστασης.

Το σύνδρομο αυτό μπορεί να επηρεάσει κυρίως άτομα με υψηλές απαιτήσεις από τους εαυτούς τους ή άτομα που έχουν εμμονή με την τελειότητα και χρησιμοποιούν κάθε προσπάθεια για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη ενώ συχνά παραμελούν τις προσωπικές τους ανάγκες για χάρη της εργασίας τους. Το προφίλ τους ταιριάζει με αυτό του workaholic (εργασιομάνη). Συνήθως εμφανίζεται σε επαγγέλματα υγείας και πρόνοιας, νομικά, εκπαίδευσης καθώς και σε επαγγέλματα όπου οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις όπως τα επαγγέλματα ασφαλείας (αστυνομικοί, πυροσβέστες κτλ).

Το πρώτο χαρακτηριστικό του burn out είναι η συναισθηματική εξάντληση που χαρακτηρίζεται από συνεχή αίσθηση εξάντλησης, κούρασης στην εργασία και αποξένωση διαπροσωπικών σχέσεων.Ένα άλλο τυπικό χαρακτηριστικό αυτού του συνδρόμου ονομάζεται αποπροσωποίηση κατά την οποία το άτομο τείνει να αντιδρά κυνικά ή επιθετικά στους αποδέκτες της εργασίας του.Τρίτο χαρακτηρίστικο είναι το αίσθημα έλλειψης προσωπικών επιτευγμάτων που εμφανίζεται κατά τη συνεργασία με άλλους που τους κάνει να νιώθουν ανικανοποίητοι με τα προσωπικά κατορθώματα λόγω της πίεσης. Επιπλέον σε επίπεδο σωματικής υγείας η αύξηση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων όπως ημικρανίες, μυικοί πόνοι, διαταράχες ύπνου και αυξημένη πίεση είναι εμφανή.

Workaholic600_060214

Για την αντιμετώπιση του συνδρόμου συνίσταται η επίσκεψη σε ειδικό ώστε με τεχνικές να αποκτήσει τον χαμένο έλεγχο της ζωής του και να μάθει να διαχειρίζεται το άγχος του.

Χρήσιμες συμβουλές:

– Θέσε ρεαλιστικούς στόχους
– Προσπάθησε να δουλεύεις λιγότερο με το να δουλεύεις εξυπνότερα
– Απόφυγε την ρουτίνα
– Προσπάθησε να μην δουλεύεις και στο σπίτι
– Βάλε στο πρόγραμμά σου σωματική άσκηση, υγιεινή διατροφή, σωστό ύπνο και δραστηριότητες με δημιουργική έκφραση
– Μάθε να λες «όχι» και κράτησε αποστάσεις για να αποφύγεις απειλές ή συναισθηματικούς εκβιασμούς στο χώρο εργασίας.

Εύα Κοκκορού
Ψυχολόγος με ειδίκευση στην ειδική αγωγή – Ψυχοθεραπεύτρια

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By