Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Σύννεφα στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ- «58»

Δεύτερες σκέψεις από μέλη της κίνησης για τη συνέχιση της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ- «Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για την ανανέωση» η απόφαση της πλειοψηφίας 

kentroaristera767_576

Αναταράξεις στην κίνηση των «58» προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης οι ευρωβουλευτές να εκλέγονται απ΄ ευθείας από τον λαό.  Μέλη της κίνησης μιλούν για αιφνιδιασμό από την πλευρά Βενιζέλου και εκτιμούν ότι η απ΄ ευθείας εκλογή των ευρωβουλευτών από το εκλογικό σώμα, θα οδηγήσει στο «καπέλωμα» της προσπάθειας να συγκροτηθεί νέα παράταξη από το ΠΑΣΟΚ. Το οποίο- όπως λένε – χρησιμοποιώντας τον κομματικό μηχανισμό θα επιχειρήσει να προωθήσει τα δικά του στελέχη.

«Τότε όμως θα έχουμε ξανά ένα ΠΑΣΟΚ να κατεβαίνει στις ευρωεκλογές  και όχι την Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη» ειπώθηκε χαρακτηριστικά στη χθεσινή σύσκεψη της ολομέλειας των «58» με τους εκπροσώπους των συνεργαζόμενων πολιτικών κινήσεων. Ειπώθηκε μεταξύ άλλων από όσους διαφώνησαν με την απόφαση της κυβέρνησης ότι αν βάλουν υποψηφιότητα στελέχη με προσωπικό μηχανισμό (όπως π.χ. η Φώφη Γεννηματά ή η Χαριλάου Τρικούπη οδηγηθεί σε υποψηφιότητες τύπου celebrities) τότε το όλο εγχείρημα δε μπορεί να συνεχιστεί μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Υπήρξαν δε στελέχη, όπως, για παράδειγμα,  ο Αρίστος Δοξιάδης που σε έντονο ύφος πρότεινε τη διακοπή κάθε συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την αυτόνομη κάθοδο της κίνησης των «58» στις ευρωεκλογές.

Πριν η συζήτηση ξεφύγει, με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων (ανάμεσά τους ο Χρ. Ροζάκης, η Αθηνά Δρέττα και άλλοι που εξέφραζαν την πλειοψηφία) αποφασίστηκε να δοθεί χρόνος στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για το ποιοι θα είναι οι 42 που τελικά θα μπουν στο ευρωψηφοδέλτιο και θα διεκδικήσουν την ψήφο του ελληνικού λαού. Το οξύμωρο, ως και αντιφατικό, είναι ότι πολλά από τα στελέχη που επέδειξαν ιδιαίτερη ενόχληση και εκνευρισμό από την απόφαση της κυβέρνησης να εκλεγούν απ΄ευθείας από τον λαό οι ευρωβουλευτές, ήταν θερμοί υποστηρικτές του να στηθούν εσωκομματικές κάλπες για την ανάδειξη των υποψηφίων του νέου εκλογικού συνδυασμού. Όπως και να έχει, η ανακοίνωση των «58» αργά χθες βράδυ δίνει συνέχεια στο εγχείρημα και χρόνο στις δύο πλευρές να συζητήσουν και να διαπραγματευθούν.

«Οι ’58” και οι συνεργαζόμενες κινήσεις αντάλλαξαν απόψεις για τις αλλαγές που μπορεί να δημιουργήσει η τροποποίηση του εκλογικού νόμου για τις ευρωεκλογές. Δημιουργείται ένα νέο τοπίο του προεκλογικού αγώνα στο οποίο θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για την απαραίτητη ανανέωση του πολιτικού συστήματος αι του πολιτικού προσωπικού της χώρας, στις νέες συνθήκες» ανέφεραν στη χθεσινοβραδινή τους ανακοίνωση.

Γιάννης Καμπουράκης