Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σύνοδος κατά της υποψηφιότητας Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν

Οι ηγέτες αναμένεται να διαβουλευθούν για το ακανθώδες θέμα του ονόματος του διαδόχου του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν

zan klont giounker-merkel

Μια σύνοδος διεξάγεται σήμερα και αύριο στη Σουηδία, στην οποία μετέχουν τρεις επικεφαλής κυβερνήσεων που αντιτίθενται στην υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ στη Σύνοδο μετέχει και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ κάλεσε στην θερινή του κατοικία στο Χάρπσουντ, περίπου 100 χιλιόμετρα από τη Στοκχόλμη, εκτός της Μέρκελ και του Κάμερον, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Έπειτα από ένα δείπνο απόψε το βράδυ, αναμένεται μια συνέντευξη τύπου αύριο το πρωί.

Κοινό σημείο μεταξύ των τεσσάρων χωρών, σύμφωνα με την εφημερίδα Svenska Dagbladet: είναι «οι μοναδικές χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συγκαταλέγονται μεταξύ των 10 πλέον ανταγωνιστικών χωρών του κόσμου στην τελευταία κατάταξη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης».

Εκτός των οικονομικών θεμάτων που είθισται να τίθενται επί τάπητος σε τέτοιου είδους συναντήσεις, οι ηγέτες αναμένεται να διαβουλευθούν για το ακανθώδες θέμα του ονόματος του διαδόχου του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν.

«Έχουμε συμφωνήσει να μη μιλήσουμε για αυτό» δήλωσε εντούτοις ο Ράινφελντ σε δηλώσεις του σήμερα στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό SVT υποστηρίζοντας ότι το θέμα δεν εντάσσεται στην ημερήσια διάταξη.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Σουηδίας αμφισβήτησε σήμερα σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Financial Times τη νομιμότητα της υποψηφιότητας του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Σε ό,τι αφορά εμένα και σε ό,τι αφορά τη Σουηδία, εμείς θέτουμε υπό αμφισβήτηση την ίδια τη διαδικασία» δήλωσε ο Ράινφελντ υποστηρίζοντας ότι η στήριξη του ισχυρότερου κόμματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προς το πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου δε μπορεί να είναι το μοναδικό κριτήριο.

«Εμείς δεν τασσόμαστε υπέρ της ιδέας καθώς θα καθιστούσε αδύνατη (την εκλογή) οποιουδήποτε άλλου υποψηφίου και θα απέκλειε ένα μεγάλο αριθμό πιθανών προέδρων της Κομισιόν» προσέθεσε ο ίδιος.

Ο Ράινφελντ δεν αποκάλυψε ποιόν υποστηρίζει για την θέση, όμως σύμφωνα με τους Financial Times, επιθυμεί η επιλογή να γίνει από τα εκτελεστικά όργανα των κρατών μελών, παρά από τους ευρωβουλευτές.

By