Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σύνοδος Κορυφής: Στην ατζέντα οικονομική ένωση, ενέργεια και μετανάστευση

Xιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονται από το πρωί για τις πολιτικές λιτότητας, προσπαθούν να προσεγγίσουν το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Eurozone-flags
Η εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, η πολιτική άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ, η μετανάστευση, η ενέργεια και η διεύρυνση της ΕΕ είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν σήμερα και αύριο τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών.

Εν τω μεταξύ χιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονται από το πρωί για τις πολιτικές λιτότητας, προσπαθώντας να προσεγγίσουν το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής ξεκινούν με το θέμα της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, παρουσία του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, η συζήτηση θα επικεντρωθεί γύρω από τη διατήρηση και ανάπτυξη των δυνατοτήτων της ΕΕ για την άμυνα και την ασφάλεια και τη συνεργασία των κρατών- μελών προς αυτό το σκοπό.

Πρόκειται για ένα «ευαίσθητο» θέμα, σύμφωνα με αναλυτές, καθώς οι ηγέτες θα εξετάσουν την ελάχιστη «αμοιβαιοποίηση» αμυντικών μέσων.

Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής ξεκινάει με τη συζήτηση για την πορεία εφαρμογής του Συμφώνου Ανάπτυξης και Απασχόλησης. Παρών στη συζήτηση θα είναι και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόγερ, ο οποίος θα ενημερώσει τους «28» για την επίδραση που είχε η αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕπ στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By