Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σύνοδο Κορυφής με Κίνα και Νότια Κορέα επιδιώκει η Ιαπωνία

Συναντήσεις σε επίπεδο κορυφής επιδιώκει το Τόκιο προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τη Σεούλ και το Πεκίνο

china_japan600

Η Ιαπωνία, οι σχέσεις της οποίας με τους γείτονές της έχουν ψυχρανθεί εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, κάλεσε σήμερα την Κίνα και τη Νότια Κορέα για συνομιλίες σε επίπεδο κορυφής για να διευθετήσουν τις διενέξεις τους.

«Τα προβλήματα που έχουμε χωριστά με την Κίνα και τη Νότια Κορέα δεν είναι απ” αυτά που λύνονται βραχυπρόθεσμα. Όμως αναρωτιέμαι αν είναι σωστή στάση να αρνείται κανείς τις συνομιλίες επειδή υπάρχουν προβλήματα.

Ακριβώς επειδή υπάρχουν προβλήματα θα πρέπει οι πολιτικοί ηγέτες να συζητήσουν μαζί και να κάνουν προσπάθειες για να τα επιλύσουν, δεν νομίζετε;», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα.

Το Πεκίνο και Σεούλ απορρίπτουν αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε συνάντηση με το συντηρητικό πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, υποστηρίζοντας πως έχει μιλιταριστικές και εθνικιστικές τάσεις τις οποίες και καταδικάζουν.

Στις 26 Δεκεμβρίου, ο Σίνζο Άμπε προκάλεσε την οργή του Πεκίνου και της Σεούλ μεταβαίνοντας στο μνημείο Γιασουκούνι του Τόκιο, όπου τιμώνται τα 2,5 εκατομμύρια των πεσόντων για την Ιαπωνία, αλλά κυρίως 14 εγκληματίες πολέμου που καταδικάσθηκαν μετά το 1945. Η Κίνα και η Νότια Κορέα καταδίκασαν το προσκύνημα ως προσβολή προς τα θύματα των ωμοτήτων που διαπράχθηκαν από τα ιαπωνικά στρατεύματα στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Εκτός από το θέμα αυτό που συνδέεται με την Ιστορία, οι σχέσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και το Τόκιο είναι κακές εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο εξαιτίας επίσης μιας εδαφικής διένεξης στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Το Τόκιο έχει επίσης μια εδαφική διένεξη με τη Νότια Κορέα.

«Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στη σημασία του διαλόγου και ελπίζουμε ειλικρινά πως η Κίνα και η Νότια Κορέα θα απαντήσουν στην έκκλησή μας», κατέληξε ο Κισίντα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By