Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σύσκεψη αυτή την ώρα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συμμετοχή ροδακινοπαραγωγών

«Στο τραπέζι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το ρώσικο εμπάργκο»

rodakinaA

Οι τεράστιες επιπτώσεις του ρώσικου εμπάργκο στους ροδακινοπαραγωγούς είναι το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τη συμμετοχή του υπουργού Γιώργου Καρασμάνη, του αναπληρωτή υπουργού Πάρη Κουκουλόπουλου και εκπροσώπων των ροδακινοπαραγωγών.

Η αγωνία των ροδακινοπαραγωγών κορυφώνεται καθώς ακόμη δεν γνωρίζουν το ύψος των αποζημιώσεων που θα λάβουν αλλά και με ποιο τρόπο θα αποκατασταθούν οικονομικά.

Όπως είναι γνωστό, από την ΕΕ έχει οριστεί ένα πλαίσιο αποζημίωσης που δίνει 27 λεπτά το κιλό για να γίνει απόσυρση, κυρίως για δωρεάν διανομή σε ευπαθείς ομάδες κι άλλες κατευθύνσεις (π.χ. σχολεία) και αφορά στις οργανωμένες ομάδες παραγωγών.

Η αντίστοιχη τιμή που δίνεται για τους μεμονωμένους παραγωγούς είναι 13,5 λεπτά το κιλό και η ελληνική πλευρά διεκδικεί να τύχουν της ίδιας αποζημίωσης με τις οργανώσεις παραγωγών.

Παράλληλα, ζητείται και συμπληρωματική ενίσχυση για την προ εμπάργκο περίοδο όταν πανευρωπαϊικά υπήρχε υπερπαραγωγή.

Ένας ακόμη τρόπος ενίσχυσης των παραγωγών αναμένεται να είναι και η προώθηση και αναζήτηση εναλλακτικών αγορών.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιάθετη παραγωγή ροδακίνων (ποσότητες που δεν έχουν συλλεχθεί ή που είναι αποθηκευμένες στα ψυγεία) κυμαίνεται στους 50.000-60.000 τόνους.

By