Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Στουρνάρας: Μην ανησυχείτε θα βρούμε λύση – Βρούτσης: Δεν μειώνονται μισθοί, συντάξεις

 Τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν η κινητικότητα, αλλά και οι τελικές προτάσεις για τις εκκρεμότητες

ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙΜε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά συναντήθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρα οι κ.κ. υπουργοί Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και υπουργού Εργασίας.  Τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν  η κινητικότητα, αλλά και οι τελικές προτάσεις για τις εκκρεμότητες  ενόψει της έλευσης της τρόικας στις αρχές Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Το μεγάλο «αγκάθι» παραμένει η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για το 2014 που σύμφωνα με την τρόικα φτάνει το 1,8 δισ. ευρώ, ενώ οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει και για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών.

Ο Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την εκτίμηση πως θα βρεθεί λύση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.   «Μην ανησυχείτε, θα βρούμε λύση. Πρέπει όλα να λυθούν πριν η Ελλάδα αναλάβει την Προεδρία», δήλωσε. 

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αποκλείει το ενδεχόμενο μείωσης μισθών και συντάξεων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, ο οποίος εξερχόμενος από το Μαξίμου  δήλωσε  ότι «ζήτημα μείωσης μισθών και συντάξεων δεν το συζητάμε», ενώ  εμφανίστηκε σίγουρος πως θα Βρεθεί λύση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, πριν το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ θα πραγματοποιηθεί αύριο συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αναφορικά με το θέμα των πλειστηριασμών η κυβέρνηση απαντά πως δεν πρόκειται για προαπαιτούμενο και συνομιλητές του πρωθυπουργού επαναλαμβάνουν πως θα προστατευτεί η πρώτη κατοικία εκείνων οι οποίοι πραγματικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν πραγματικά στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Πάντως, η ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία από τους πλειστηριασμούς λήγει στις 31/12 και αναμένεται μέχρι τότε να γίνουν πολλές συζητήσεις, για ένα θέμα το οποίο, όπως έχει αναφέρει και ο Κωστής Χατζηδάκης στην τρόικα είναι ευαίσθητο και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υπάρξει κυβερνητική αστάθεια.

Η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί για την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Εως τότε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και οι συνεργάτες του θα είναι σε ανοικτή γραμμή με Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By