Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σύσκεψη για την οικονομία στο Μαξίμου με πολλά… νεύρα

 Σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο θα έχει σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς τα αγκάθια είναι πολλά.

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Η συζήτηση για τα νέα μέτρα, το πετρέλαιο θέρμανσης και το φόρο ακινήτων φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, καθώς η οικονομία επανέρχεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας μετά τη… Χρυσαυγιάδα.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει σύσκεψη σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο, εν μέσω της δυσαρέσκειας των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για το πετρέλαιο θέρμανσης και τη φορολογία, ενώ αύριο θα μιλήσει στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας της Ν.Δ στη Συγγρού.

Το κλίμα στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι πολεμικό, καθώς τις τελευταίες ημέρες υπήρξε σειρά δημόσιων και παρασκηνιακών παρεμβάσεων από τους βουλευτές για τη μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, την ανάγκη διαπραγμάτευσης με την τρόικα για αλλαγή στη φορολογική πολιτική, το φόρο ακινήτων και ιδιαίτερα τη φορολογία των αγροτεμαχίων. Σε αυτά μάλιστα υπάρχει απόλυτη σύμπνοια των γαλάζιων με τους πράσινους βουλευτές.  Με αυτό το κλίμα, νέα μέτρα είναι σαφές πως δύσκολα θα μπορούσαν να ψηφιστούν από τη Βουλή, την ώρα που η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις και από το εξωτερικό.

Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που μιλά για μέτρα 6,8 δισ ευρώ την επόμενη τριετία, η έκθεση του γραφείου Προϋπολογισμού του κράτους που χαρακτηρίζει ψευδαίσθηση την έξοδο στις αγορές και επίσης κάνει λόγο για νέα μέτρα και η προτροπή της Κομισιόν για αύξηση φόρων σε πετρέλαιο κίνησης, ρεύμα και φυσικό αέριο, «προσγείωσαν» τα κυβερνητικά στελέχη, που προσπαθούσαν τις προηγούμενες ημέρες να δώσουν μία αισιόδοξη εικόνα.

«Σε κάθε περίπτωση, το όποιο κενό που υπάρχει έως το 2017, με τους στόχους που υπάρχουν σήμερα, θα καλυφθεί με έλεγχο των δαπανών και με πρωτοβουλίες για βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, αλλά και από την ορατή ήδη καλυτέρευση του μακροοικονομικού κλίματος», απαντούσε στο ΔΝΤ χθες το υπουργείο Οικονομικών, προσπαθώντας να κλείσει τη συζήτηση περί νέων μέτρων.

Το υπουργείο Οικονομικών πάντως διέψευσε σήμερα δημοσίευμα της Καθημερινής, σύμφωνα με το οποίο το αίτημα για μείωση κατά 15% της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης εστάλη στην τρόικα απευθείας από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα με παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου και παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει το προηγούμενο διάστημα ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Γιάννης Στουρνάρας.

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων και ειδικότερα ο τρόπος εφαρμογής του και το ποσό που πρέπει να βεβαιωθεί αποτελεί έναν ακόμη «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση, ο οποίος θα εξετασθεί κατά τη σημερινή σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο υπό τον κ.Σαμαρά.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By