Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη

Εν αναμονή δηλώσεων

maximousiskeyi
FOSPHOTOS

Δεν κατάφεραν να βρουν μέση λύση οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, με τις συζητήσεις να συνεχίζονται την Τετάρτη το απόγευμα. Οι προσπάθειες να αποκλιμακωθεί φαίνεται ότι έγιναν χωρίς, ωστόσο, να ληφθεί απόφαση. Στο τραπέζι των «τριών» τέθηκαν οι συνέπειες ενός εκλογικού ατυχήματος σε συνδυασμό με το πλαίσιο 9 σημείων που κατέθεσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτέλεσε κεντρικό θέμα συζήτησης με την Ιπποκράτους να διαμηνύει ότι το ΣτΕ επιτάσσει η ΕΡΤ να ανοίξει κανονικά μέχρι την λειτουργία του νέου φορέα.

Παραμένει στο τραπέζι ο ανασχηματισμός

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Πέραν της ΕΡΤ, που αποτελεί το πρώτο βήμα χωρίς το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει συνέχεια της κυβέρνησης, στο τραπέζι και την Τετάρτη  θα τεθεί και το ζήτημα της κυβερνητικής λειτουργίας στο σύνολό της.

Δηλαδή, θα τεθούν επί τάπητος ο τρόπος λήψης των αποφάσεων μεταξύ των τριών κομμάτων και των αρχηγών τους και, φυσικά, ο ανασχηματισμός. Ήδη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν θέσει θέμα νέας προγραμματικής συμφωνίας και ισορροπίας στον τρόπο λήψης των αποφάσεων ενώ και από το Μαξίμου τα σχόλια είναι δηλητηριώδη για τους Αντώνη Μανιτάκη και Αντώνη Ρουπακιώτη, τους υπουργούς που η ΔΗΜΑΡ πρότεινε, και την αποτελεσματικότητά τους ως προς την κινητικότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Πράσινες απολύσεις
Εν τω μεταξύ, πληροφορίες από την Ιπποκράτους φέρουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο να προσήλθε στη σύσκεψη με επεξεργασμένο πλάνο για το από πού θα βρεθούν οι 2000 δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι, βάσει της συμφωνία με την τρόικα, θα πρέπει να απολυθούν άμεσα. Παρά τις πληροφορίες που διακινούνται, η πρόταση Βενιζέλου μοιάζει να αφορά κυρίως σε επίορκους και μικρούς οργανισμούς, οι οποίοι ωστόσο δεν καλύπτουν το στόχο των 2.000 απολύσεων που έχουν συνυπογράψει οι τρεις αρχηγοί με την τρόικα.

Νωρίτερα, το ΤhePaper μετέδιδε ότι από πλευράς της Ιπποκράτους, κεφαλαιώδες θεωρείται το να επικαιροποιηθεί εκ νέου η προγραμματική συμφωνία των 3 πολιτικών αρχηγών, με βασική παράμετρο το «σεβασμό» και τη «θεσμική ισοτιμία».

«Να ξεκαθαρίσουμε πρώτα τα βήματα, το πώς λειτουργούμε» ζητούν οι επιτελείς της Ιπποκράτους, χωρίς να αποκλείεται σε αυτό το πλαίσιο και ο ανασχηματισμός. Όσον αφορά την νομική έκβαση της υπόθεσης ΕΡΤ, είναι σαφές ότι «το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει τη λύση Μόσιαλου με την ΕΡΤ ανοιχτή», καθώς κάθε άλλη λύση είναι νομικά αίολη.

Λέξη-κλειδί είναι η «εμπιστοσύνη» μεταξύ των κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση και γι’ αυτό το λόγο κρίνεται ως προαπαιτούμενο η «βαθιά αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας» του κυβερνητικού σχήματος.Όσον αφορά στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα, διάθεση συζήτησης επιδεικνύει το ΠΑΣΟΚ, εφόσον υπάρξουν οι παραπάνω διευθετήσεις.

Στην Αγίου Κωνσταντίνου, «κόκκινη» γραμμή αποτελεί το άνοιγμα της ΕΡΤ. «Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι η όποια συζήτηση για τις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις, τον εξορθολογισμό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης πρέπει να γίνουν με την ΕΡΤ ανοικτή» τόνισε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, επαναφέροντας το αίτημα για σεβασμό στην κυβερνητική λειτουργία.

«Εμείς λέμε ότι η χώρα δεν πρέπει να πάει σε εκλογές, αλλά οι κινήσεις που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα, «το λάδι στη φωτιά» που πέφτει καθημερινά από εμπρηστικές ομιλίες ,που μόνο προεκλογικό τόνο έχουν, δεν βοηθάνε καθόλου. Δείχνουν ενδεχομένως ποια είναι αυτή την ώρα η στρατηγική της ΝΔ» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, καταλήγοντας ότι όλα είναι στο χέρι της Νέας Δημοκρατίας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By