Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ για τον τρόπο που θα αποζημιωθούν οι ροδακινοπαραγωγοί

«Κουκουλόπουλος: Δεν θα την πληρώσουν οι Έλληνες παραγωγοί»

agrotes-odosA

Η βέλτιστη λύση προκειμένου να αποζημιωθούν οι ροδακινοπαραγωγοί που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο, θα αναζητηθεί στη σημερινή έκτακτη σύσκεψη η οποία θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών.

Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει να αξιοποιήσει το ειδικό αποθεματικό ταμείο του κρατικού προϋπολογισμού, όμως θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μην θεωρηθεί ότι δίνεται παράνομη χρηματοδότηση στους Έλληνες αγρότες, εκτός κοινοτικής νομοθεσίας.

Εν τω μεταξύ σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος και κληθεί να σχολιάσει τις επιπτώσεις του εμπάργκο στους Έλληνες αγρότες, επισήμανε πως «δεν θα την πληρώσουν οι παραγωγοί». Παράλληλα διευκρίνισε πως  το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ήδη επεξεργαστεί διάφορα σενάρια και μία σειρά μέτρων, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Το ποια μέτρα τελικά θα ληφθούν εξαρτάται από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν, καθώς δεν είναι ακόμα γνωστή η τελική λίστα των προϊόντων και σε τι ποσοστό ανά χώρα, που δεν θα εισάγει η Ρωσία, ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Είναι σαφές», επισήμανε ο κ. Κουκουλόπουλος «πως το πρόβλημα για τους Έλληνες παραγωγούς και, ειδικά, αυτούς που παράγουν ροδάκινα, είναι μεγάλο, καθώς η παραγωγή αυτών των προϊόντων είναι στην κορύφωση της. Γι΄ αυτό, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, πιέζουμε, όσο περισσότερο μπορούμε τους Ρώσους, έτσι ώστε να εξαιρεθούν από το εμπάργκο τα ελληνικά ροδάκινα».

Ο κ. Κουκουλόπουλος δεν παρέλειψε να τονίσει πως εκείνο που ενδιαφέρει την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι μόνο το θέμα του ροδάκινου, αλλά και άλλων εποχιακών προϊόντων που θα ακολουθήσουν σε λίγο καιρό (π.χ. ακτινίδια), και φυσικά και το θέμα της γούνας που από άποψη τζίρου καλύπτει μεγάλο ποσοστό των εξαγωγών μας προς τη Ρωσία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που αφορούσε το αν τυχόν αδιάθετες ποσότητες προϊόντων (ροδάκινων) θα μπορούσαν να διατεθούν δωρεάν στην ελληνική αγορά και σε ειδικές ομάδες πολιτών, ο κ. Κουκουλόπουλος ξεκαθάρισε πως αυτό κατ΄ αρχήν θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες και από τις ποσότητες που θα περισσέψουν, αν περισσέψουν τελικά. Έπειτα πρόσθεσε πως – ότι γίνει – θα γίνει σε συνεννόηση και συνεργασία με τους παραγωγούς και αν υπάρχουν αδιάθετες ποσότητες προϊόντων φυσικά και θα πάνε σε ειδικές και ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες.

By