Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το ασφαλιστικό προανήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ

«Που θα βρείτε τα 13 δις; Τι είστε θαυματοποιοί; Θα τα εμφανίσετε σαν άγιοι Βασίληδες αν γίνετε κυβέρνηση; Δικαίωμα σας να μιλάτε με λαϊκίστικο τρόπο, δεν είναι δικαίωμα σας όμως να βάζετε για λίγες ψήφους σε κίνδυνο τις συντάξεις των Ελλήνων»

vroutsis

Άγρια κόντρα κυβέρνησης- ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για το ασφαλιστικό με την αξιωματική αντιπολίτευση να προαναγγέλλει σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το έγκλημα -όπως είπε- της κυβέρνησης σε βάρος των ταμείων και της κοινωνίας και τον Γιάννη Βρούτση να διαβεβαιώνει για την βιωσιμότητα του συστήματος.

Ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι το ασφαλιστικό πατάει σε ισχυρές και στέρεες βάσεις και επικαλούμενος τα πρώτα στοιχεία από τις αναλογιστικές μελέτες, που είναι –όπως ανέφερε- θετικά, χρησιμοποίησε κατά δική του έκφραση για πρώτη φορά στη Βουλή τον όρο «βιωσιμότητα του ασφαλιστικού».

Στην σκληρή κριτική που δέχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση δεν έκανε νοικοκύρεμα, αλλά οδήγησε σε κραχ τα ασφαλιστικά ταμεία, ο Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι «με αυτά που λέει η αξιωματική αντιπολίτευση οι συνταξιούχοι θα έβλεπαν στην πραγματικότητα τον χειρότερο εφιάλτη που θα μπορούσαν να ζήσουν, να πάνε στον γκισέ της τράπεζας και να μην βρουν την σύνταξή τους».

«Τα παραμύθια έχουν όρια», είπε προς τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις θέσεις του για επαναφορά των συντάξεων στα προ κρίσης επίπεδα που κοστολογήθηκαν από το υπουργείο Εργασίας στα 13 δις ευρώ και πρόσθεσε ότι οι αόριστες προτάσεις του τηλεοπτικών παραθύρων παραπέμπουν στην εποχή των Μαυρογιαλούρων.

«Που θα βρείτε τα 13 δις; Τι είστε θαυματοποιοί; Θα τα εμφανίσετε σαν άγιοι Βασίληδες αν γίνετε κυβέρνηση; Δικαίωμα σας να μιλάτε με λαϊκίστικο τρόπο, δεν είναι δικαίωμα σας όμως να βάζετε για λίγες ψήφους σε κίνδυνο τις συντάξεις των Ελλήνων».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας πάντως, από 1/1/2015 η βασική σύνταξη θα είναι 360 ευρώ, ενώ το 2016 με βάση υπολογισμούς θα ανέλθει σε 361,08 ευρώ. Στις 14 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, πιλοτικά σε 13 δήμους και -όπως είπε- θα καλυφθούν όλοι οι ανασφάλιστοι υπερήλικες μέσα από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Συστάσεις να σκεφτούν πριν ξαναδώσουν ψήφο εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, απηύθυνε στους βουλευτές της συγκυβέρνησης ο Δημήτρης Στρατούλης, λέγοντας ότι «την εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση δεν μπορεί να την δώσουν εκβιαζόμενοι βουλευτές, αλλά μόνον ο λαός».

By