Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Σύσφιγξη των σχέσεων Κίνας – Ρωσίας

Σημαντική συμφωνία των δυο χωρών για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο

china-russia

Η Κίνα και η Ρωσία πρέπει «να δώσουν τα χέρια» και να συσφίξουν τους δεσμούς τους μπροστά στην άνοδο των «εξωτερικών κινδύνων», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σε συνομιλίες του με τον ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Τατζικιστάν.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για τέταρτη φορά φέτος, την Πέμπτη (11/9) , στην Ντουσανμπέ, πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, στο πλαίσιο συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης.

Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης συνασπίζει τέσσερις χώρες της κεντρικής Ασίας: το Τατζικιστάν, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν, καθώς και την Κίνα και τη Ρωσία.

Η οικονομική προσέγγιση ανάμεσα στη Μόσχα και το Πεκίνο επιταχύνθηκε φέτος με σημαντικά συμβόλαια στον ενεργειακό τομέα, τη στιγμή που τα δύο κράτη βιώνουν αμφότερα τεταμένες γεωπολιτικές συνθήκες, την ουκρανική κρίση το ένα και τις εδαφικές διενέξεις στην Ανατολική και τη Νότια Σινική Θάλασσα το άλλο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, ο Κινέζος πρόεδρος ανέφερε κατά τη συνάντηση πως οι δύο χώρες οφείλουν «να βελτιώσουν την αμοιβαία υποστήριξή τους, να ανοιχτούν περισσότερο η μία στην άλλη και να δώσουν τα χέρια για να αλληλοβοηθηθούν», ώστε να αντιμετωπίσουν από κοινού τους «εξωτερικούς κινδύνους και προκλήσεις και να ενισχύσουν την ανάπτυξή τους».

Οι δύο χώρες υπέγραψαν το Μάιο, έπειτα από 10 χρόνια δύσκολων διαπραγματεύσεων, ένα μεγάλο συμβόλαιο για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα για ένα ποσό που υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 400 δισεκ. δολάρια μέσα σε 30 χρόνια.

Από την πλευρά του ο Πούτιν έκανε λόγο για μια ασταθή «περιφερειακή και διεθνή κατάσταση και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο δυνάμεις θα συνεχίσουν να προωθούν σημαντικά προγράμματα για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά και για τον πυρηνικό τομέα».

By