Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σ. Αραβία: Καταδικάστηκαν σε θάνατο δυο σιίτες

Εβδομήντα ένας άνθρωποι συνελήφθησαν στη συνοικία αλ Νακχέλ στο Ριάντ το 2006 με τις κατηγορίες της οργάνωσης τρομοκρατικών πυρήνων, κατοχής όπλων και συνωμοσίας

dikastirio

Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε τη Δευτέρα 33 ύποπτους ισλαμιστές σε ποινές κάθειρξης έως 30 χρόνια, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας. Εβδομήντα ένας άνθρωποι συνελήφθησαν στη συνοικία αλ Νακχέλ στο Ριάντ το 2006 με τις κατηγορίες της οργάνωσης τρομοκρατικών πυρήνων, κατοχής όπλων και συνωμοσίας.Οκτώ χρόνια μετά τη σύλληψή τους οι 33 από αυτούς καταδικάστηκαν από δικαστήριο στη Τζέντα αλλά δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη των άλλων 38 κατηγορουμένων.

Ταυτόχρονα σχεδόν ειδικό δικαστήριο επίσης στη Τζέντα καταδίκασε σε θάνατο δυο σιίτες και σε 25 χρόνια κάθειρξη έναν ακόμη σιίτη, για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις την άνοιξη του 2013. Οι καταδικασθέντες κρίθηκαν ένοχοι για τη συμμετοχή στην ίδρυση τρομοκρατικής οργάνωσης.

Το 2006, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας κατέπνιξαν την τριετή εξέγερση της Αλ Κάιντα που στόχο είχε την αποσταθεροποίηση σε αυτό το βασίλειο της αραβικής χερσονήσου που είναι στενός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα απομεινάρια της Αλ Κάιντα κατέφυγαν στην Υεμένη, όπου το 2009, μαζί με τοπικούς μαχητές σχημάτισαν την Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσόνησος, που σήμερα θεωρείται ως η πλέον επικίνδυνη τρομοκρατική οργάνωση σε όλο τον κόσμο.

Η Σαουδική Αραβία έχει προσάγει σε δίκη εκατοντάδες μαχητές κατά τους τελευταίους μήνες, φυλακίζοντας πολλούς από αυτούς και άλλους καταδικάζοντάς τους σε θάνατο με την κατηγορία ότι έπαιξαν ρόλο στην εξέγερση της τριετίας 2003-06 ή με την κατηγορία της βοήθειας σε εκείνους του ισλαμιστές που μάχονται στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν.

By