Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Τέλος εποχής» για τα υψηλά καταθετικά επιτόκια

Ραγδαία αποκλιμάκωσή τους

trapezesΗ δυνατότητα που έδιναν οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας στους καταθέτες να «κερδίζουν» έναν επιπλέον μισθό σε ετήσια βάση ακόμη και με μια προθεσμιακή κατάθεση των 10.000 ευρώ ανήκει πλέον οριστικά στο παρελθόν, καθώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ραγδαίας αποκλιμάκωσης των υψηλών επιτοκίων που προσέφεραν ακόμη και μέχρι πριν μερικές εβδομάδες.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών που θα οδηγήσει στην σταδιακή τους έξοδο στη διατραπεζική αγορά για άντληση ρευστότητας, σε συνδυασμό με την επιστροφή καταθέσεων, θα οδηγηθούμε σταδιακά στην προσφορά πολύ χαμηλών επιτοκίων ακόμη και κάτω του 2%, που θα είναι ανάλογα με τα επιτόκια που προσφέρονται στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Στο παράδειγμα της προθεσμιακής κατάθεσης των 10.000 το επιπλέον εισόδημα που θα έχουν από τόκους δεν θα ξεπερνά πλέον τα 150 με 200 ευρώ, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τα οφέλη από την αποκλιμάκωση των καταθετικών επιτοκίων που θα έχουν οι τράπεζες για το 2014 θα ανέλθουν σε 1,5 δισ. ευρώ περίπου σε ετήσια βάση που θα αντισταθμιστεί σε κάποιο βαθμό από την μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

Πηγη: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By