Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τέλος εποχή για τους Οργανισμούς Λαϊκών Αγορών

akribeia plithorismos

Οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται στις Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης

laiki

Καταργούνται από 31 Ιουλίου τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Αττικής» και «Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης», με τροπολογία που κατατέθηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς στο νομοσχέδιο για την «άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος».

Οι αρμοδιότητες, οι πόροι λειτουργίας, οι απαιτήσεις, υποχρεώσεις, πάσης φύσεως έννομες σχέσεις, κινητή και ακίνητη περιουσία, ταμειακά υπόλοιπα, καθώς και το προσωπικό (μόνιμο, ΙΔΑΧ και δικηγόροι με σχέση έμμισθης εντολής) των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών Αττικής και Θεσσαλονίκης μεταφέρονται στην Περιφέρεια Αττικής και στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Το κόστος μισθοδοσίας του προσωπικού (1.775.000 ευρώ περίπου) θα αναληφθεί από τους προϋπολογισμούς των περιφερειών στους οποίους θα μεταφερθεί.

akribeia plithorismos
© FOSPHOTOS

Τι προβλέπει η τροπολογία

Με την τροπολογία λήγει αυτοδικαίως και αζημίως για το Ελληνικό Δημόσιο την 31η Ιουλίου η θητεία του προέδρου και των μελών των οργάνων διοίκησης των δύο καταργούμενων φορέων. Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι στόχος είναι η εύρυθμη λειτουργία και ο καλύτερος συντονισμός.

Επίσης με άλλη διάταξη της τροπολογίας ορίζεται ότι τα διοικητικά πρόστιμα του υπό ψήφιση νόμου που επιβάλλονται από υπηρεσίες του Δημοσίου πλην ΟΤΑ, αποδίδονται κατά ποσοστό 10% σε ειδικό λογαριασμό του δήμου εντός της χωρικής ενότητας του οποίου διαπιστώνεται και βεβαιώνεται η παράβαση και κατά ποσοστό 90% στον κρατικό προϋπολογισμό.

Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η συνδρομή των υπηρεσιών των δήμων προς τις λοιπές ελεγκτικές αρχές όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Κινητοποιήσεις και την Τετάρτη

Στο μεταξύ συνεχίζοντας την κινητοποίησή τους οι παραγωγοί που πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση, ανακοίνωσαν ότι αύριο, Τετάρτη 30 Απριλίου, θα μοιράσουν δωρεάν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές και θα τους ενημερώσουν για τις επιπτώσεις του νέου νομοσχεδίου στη συρρίκνωση των λαϊκών αγορών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την Τετάρτη στις 10:30 πμ θα διανεμηθούν δωρεάν προϊόντα στους καταναλωτές στις εξής λαϊκές:

ΑΝΩ Ν. ΣΜΥΡΝΗ στην οδό Ελλησπόντου
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ στον “Άγιο Αντώνιο
ΚΟΛΩΝΟΣ στην οδό Επιδαύρου
ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ στην οδό Ρήγα Φεραίου
ΝΙΚΑΙΑ στην οδό Φιλαδελφείας
ΜΕΝΙΔΙ στο Δημαρχείο (Μποσδα)
ΕΛΕΥΣΙΝΑ στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως.

Την Πέμπτη 1 Μαΐου δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους.

By