Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τέλος το επίδομα γάμου από τη Δευτέρα

ergasias asfalisi

Στα επίπεδα του ’70 η αγοραστική δύναμη

 

ergasias asfalisi
© FOSPHOTOS Alexandros Katsis

Κόβεται από τη Δευτέρα, το επίδομα γάμου, καθώς λήγει η μετενέργεια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης. Έτσι, η καταβολή του από τους εργοδότες θα είναι προαιρετική, ενώ δεν θα το δικαιουνται και όσοι αμείβονται με κλαδικές συμβάσεις των οποίων η μετενέργεια έχει λήξει (εκτός αν προβλέπεται σε νέα σύμβαση).

Στο πλαίσιο αυτο, όπως αναφέρει και το Εθνος, η αγοραστική δύναμη των μισθωτών που αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση κατρακυλά στα επίπεδα που ήταν στο τέλος της δεκαετίας του 1970, σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, Σάββα Ρομπόλη.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται και οι μειώσεις των κλαδικών μισθών με την υπογραφή νέων συμβάσεων και σύμφωνα με το Ινστιτούτο, από το 2010 μέχρι τώρα κατά μέσο όρο οι αποδοχές των μισθωτών έχουν περικοπεί κατά 30% με 40%.

 

Τριετίες

Στο μεταξύ, οι τριετίες παραμένουν «παγωμένες» μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%, κάτι που το ΙΝΕ ΓΣΕΕ εκτιμά πως θα γίνει το 2027. Από την πλευρά τους, πάτως, οι δανειστές έχουν ζητήσει την κατάργησή τους, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα μισθωτός να μπαίνει στην αγορά εργασίας με 586 ευρώ και να αποχωρεί με το ίδιο ποσό.

 

Κατώτατος μισθός

Σε κάθε περίπτωση, ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ διατηρείται, όπως θεσμοθετήθηκε με το τρίτο μνημόνιο. Ωστόσο, η τελική απόφαση δεν θα λαμβάνεται απο τους κοινωνικούς εταίρους αλλά από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με το νέο σύστημα που έχει έτοιμο το υπουργείο Εργασίας, συντονιστικό ρόλο θα έχει μια νέα επιτροπή, με βάση και τις προτάσεις των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών. Υπό την εποπτεία της επιτροπής θα γίνεται ο διάλογος, στον οποίο θα συμμετέχουν η ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ και το ΣΕΤΕ, ενώ θα υποβάλλονται προτάσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ, τον ΟΑΕΔ και άλλους φορείς.

 

 

By