Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τέσσερα χρόνια με αναστολή στον Γ. Παπαντωνίου

Για ανακριβές πόθεν έσχες

papantwniou-giannos-708

Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο τόσο στον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου όσο και στη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου, που κρίθηκαν ένοχοι για την κατηγορία της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες».

Η ποινή για το ζευγάρι είναι εξαγοράσιμη, προς δέκα ευρώ την ημέρα, η δε έφεση έχει αναστέλλουσα δύναμη στην εκτέλεση της ποινής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Το ζευγάρι καταδικάστηκε επιπλέον, σε χρηματική ποινή 10 χιλιάδων ευρώ ο καθένας, ενώ το δικαστήριο επιδίκασε στο Δημόσιο, που παραστάθηκε ως Πολιτική Αγωγή, ποσό 50 χιλιάδων ευρώ για ηθική βλάβη.

Η κατηγορία σε βάρος του πρώην υπουργού και της συζύγου του αφορά τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του οικονομικού έτους 2009, ενώ το ζευγάρι αναμένεται να δικαστεί -και πάλι στο Πλημμελειοδικείο– την ερχόμενη Πέμπτη για αντίστοιχη κατηγορία που αφορά το οικονομικό έτος 2008.

Οι δηλώσεις του ζευγαριού απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη όταν, από στοιχεία της «λίστας Λαγκάρντ», εντοπίστηκε σε λογαριασμό της κ. Κουράκου στην τράπεζα HSBC ποσό 1,2 εκατομμυρίων ευρώ. Ο πρώην υπουργός υποστηρίζει πως αγνοούσε το εν λόγω ποσό, καθώς αφορούσε την κάτοχο του λογαριασμού τον πρώην σύζυγο της και τα παιδιά τους.

Σε λίγες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που θα κρίνει αν το ζευγάρι θα πρέπει να παραπεμφθεί ή όχι σε δίκη για κακουργηματικού βαθμού παράβαση του νόμου περί «πόθεν έσχες», που αφορά το οικονομικό έτος 2010 οπότε άλλαξε ο νόμος και το αδίκημα μετατράπηκε σε κακούργημα.

Η εισήγηση του εισαγγελέα, που θα κριθεί από το Συμβούλιο, είναι παραπεμπτική για τους δύο συζύγους.

By