Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Τέσσερα funds για τα προβληματικά δάνεια της Εθνικής

Το ύψος των οποίων ανέρχεται στα 600 με 800 εκατ. ευρώ

ethniki_trapeza638Προτάσεις από τέσσερα ξένα funds έχει δεχθεί η Εθνική Τράπεζα για την πώληση των «κόκκινων» δανείων, το ύψος των οποίων ανέρχεται στα 600 με 800 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της τράπεζας αναμένεται να αποφασίσει αν θα αποδεχθεί τις προτάσεις.

Σημειώνεται πως αν συμβεί αυτό θα αποτελεί την πρώτη συστημική τράπεζα που προχωρά σε μια τέτοια κίνηση, επιβεβαιώνοντας τις φήμες που κυκλοφορούσαν από το καλοκαίρι. Οι εν λόγω θεσμικοί επενδυτές αγοράζουν προβληματικά δάνεια σε χαμηλή τιμή σε σύγκριση με την ονομαστική αξία και ακολούθως περνούν σε αυτούς τα δάνεια, αλλά και οι απαιτήσεις αυτών. Η ΕΤΕ έχει σκοπό να πωλήσει το παραπάνω χαρτοφυλάκιο στο 25% με 40% της ονομαστικής του αξίας ώστε να ανακτήσει μέρος των κεφαλαίων που έχει καταβάλει για προβλέψεις και διαγραφές.

Παρόλα αυτά η ΟΤΟΕ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι οι τράπεζες δεσμεύθηκαν στην διοίκηση της  ότι δεν θα πουλήσουν τα «κακά» δάνεια σε ξένους διαχειριστές , ύστερα από διαδοχικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ διοικήσεων και υπαλλήλων μέσα στην εβδομάδα.

Χαρακτηριστικά, η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας αναφέρει το εξής: «Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα γίνει από τις τράπεζες και τα δάνεια αυτά δεν θα πωληθούν σε εξωτερικούς διαχειριστές». Παράλληλα, στις συναντήσεις της ΟΤΟΕ με τις Διοικήσεις των Τραπεζών, συζητήθηκαν αναλυτικά θέματα, που αφορούν στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, στην αντιμετώπιση των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και θέματα που αφορούν στην εργασία και απασχολούν τους εργαζόμενους στις Τράπεζες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By