Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΤΑΙΠΕΔ: Οι ιδιωτικοποιήσεις φέρνουν την ανάπτυξη

Ακόμα 300 εκατ. ευρώ αναμένει το Ταμείο από πωλήσεις περιουσίας του Δημοσίου

emiris

«Οι ιδιωτικοποιήσεις λειτουργούν ως μια αναπτυξιακή διαδικασία» ισχυρίστηκε ο επικεφαλής του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεις Περιουσίας του Δημοσίου, Γιάννης Εμίρης, μιλώντας την Τετάρτη σε εκδήλωση της «Ναυτεμπορικής» για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Όπως ανέφερε, έως τώρα έχουν εισπραχθεί 2,7 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις που έχουν διεκπεραιωθεί, ενώ σύντομα αναμένονται άλλα 300 εκατ.

Αναφερόμενος στην ΕΥΑΘ, διευκρίνισε πως «δεν συζητάμε την πώληση του νερού ή την παραχώρηση των δικτύων», τα οποία, όπως είπε, θα παραμείνουν στο Δημόσιο.

Διασφαλίζουμε ότι τα τιμολόγια του νερού θα μειωθούν τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια, όπως και ότι η εταιρεία θα αναπτύσσεται και σίγουρα δεν θα μειωθεί το προσωπικό της, αντιθέτως μπορεί να αυξηθεί, πρόσθεσε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα περιφερειακά αεροδρόμια και την διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη τονίζοντας ότι «τα δικαιώματα διαχείρισης 14 από αυτά θα μεταφερθούν στον ιδιωτικό τομέα (250 εκατ. επενδύσεις τα επόμενα 3-4 χρόνια)».

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΣΦΑ χαρακτήρισε ως μία από τις σημαντικότερες στη χώρα τα τελευταία χρόνια την παραχώρηση του 66% στη Socar έναντι 400 εκατ. ευρώ.

Για το Ελληνικό ανέφερε ότι είναι «το λάβαρο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων». «Πετύχαμε το 75% της συνολικής έκτασης να είναι πάρκο και ελεύθεροι χώροι. Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο ή πονηρό για το γεγονός ότι υπήρξε μόνο μία προσφορά, πιθανότατα οι επενδυτές διέκριναν ρίσκα καθώς πρόκειται για μία πολύ μεγάλη και σύνθετη επένδυση», σχολίασε ο ίδιος.

By