Καμία κουβέντα για κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν πρόκειται να δεχθεί ο Βολφγκαγκ Σόιμπλε, που επισκέπτεται την Πέμπτη την Αθήνα. Φέρνει, όμως, 100 εκ ευρώ για το ελληνικό ταμείο ανάπτυξης.

Το Βερολίνο απορρίπτει κάθε συζήτηση για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους καθώς για το κόμμα της Άγκελας Μέρκελ ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έθετε σε σημαντικό κίνδυνο την εκλογική νίκη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Έτσι, ακόμη κι αν ερωτηθεί, είναι σαφές ότι ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε θα επαναλάβει, τουλάχιστον δημοσίως, το μεγάλο «nein!» που λέει σε όλες τις συνεντεύξεις του.
Πίσω από τις κλειστές πόρτες του υπουργείου Οικονομικών και του Μαξίμου, ωστόσο, δεν αποκλείεται να συζητηθεί η εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος και φυσικά οι τρόποι ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με ορίζοντα την προσεχή άνοιξη. Άλλωστε, θεωρείται δεδομένο ότι το ζήτημα θα τεθεί με ένταση και από το ίδιο το ΔΝΤ, ενδεχομένως κατά την αξιολόγηση του προγράμματος τον Οκτώβριο.
Ωστόσο, ο κ. Σόιμπλε – που θέλει να δείξει σε Ελλάδα και Γερμανία ότι το πρόγραμμα έχει αποτέλεσμα – δεν θα έρθει με άδεια χέρια. Θα «φέρει» περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, όσα είναι τα κεφάλαια που θα επενδύσει αρχικώς η κρατική KfW στο Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο. Η υπογραφή του σχετικού μνημονίου συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα δίνοντας τέλος στην επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετώπιζαν το Ταμείο οι Γερμανοί αλλά και στις αρνήσεις της τρόικας. Tο αρχικό κεφάλαιο του Ταμείου θα ανέλθει σε 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 350 θα προέλθουν από πόρους του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ τα υπόλοιπα από την KfW και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Η συμμετοχή της KfW εκτιμάται ότι θα ανέλθει αρχικώς έως 100 εκατ. ευρώ, καθώς μέχρι του ποσού αυτού δεν απαιτείται η έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου. Από εκεί και πέρα, η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει στη μετοχική σύνθεση του Institution for Growth in Greece και άρα στα μερίσματα που αυτό θα αποδίδει να συμμετάσχουν φορείς όπως τα Ιδρύματα Ωνάση και Νιάρχου, η γαλλική πλευρά (μέσω της Caisse de depots), οι Ελληνες ομογενείς του Hellenic Initiative ακόμη και το επενδυτικό σχήμα του Κατάρ.