Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΤΧΣ: Στόχος η προσέλκυση νέων ιδιωτικών κεφαλαίων στις τράπεζες

Επόμενο μεγάλο βήμα η ιδιωτικοποίηση της Eurobank

txsΒασικός στόχος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) παραμένει η διατήρηση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, με άμεση προτεραιότητα την προσέλκυση νέων επενδυτικών κεφαλαίων, σύμφωνα με την διευθύνουσα σύμβουλό του, Αναστασία Σακελλαρίου.

Με δήλωσή της που συνοδεύει την οικονομική έκθεση του ΤΧΣ για το 2012 η κ. Σακελλαρίου αναφέρει ότι το Ταμείο ολοκλήρωσε εντός του χρονοδιαγράμματος την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και μία σειρά επιπρόσθετων δραστηριοτήτων όπως η υπογραφή του Πλαισίου Συνεργασίας με τις συστημικές τράπεζες, η έγκριση των Προγραμμάτων Διαχείρισης Παθητικού των τραπεζών.

Ταυτόχρονα ολοκλήρωσε εντός χρονοδιαγραμμάτων την πώληση των μεταβατικών πιστωτικών ιδρυμάτων και των υγιών μερών των υπό εκκαθάριση τραπεζών από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

«Κύριος στόχος του Ταμείου παραμένει η διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με άμεση προτεραιότητα να αποτελεί την προσέλκυση νέων ιδιωτικών κεφαλαίων στις τράπεζες» σημειώνει εμφατικά η κ. Σακελλαρίου.

Η ιδιωτικοποίηση της Eurobank αποτελεί τον επόμενο μεγάλο στόχο όπως αναφέρει ο απολογισμός της διοίκησης που συνοδεύει την οικονομική έκθεση.

Κατόπιν της υπογραφής συμφωνίας για την εξαγορά του νέου Τ.Τ. και της νέας Proton ο διευρυμένος όµιλος της Eurobank ενισχύει τη στρατηγική της θέση, σύμφωνα με το ΤΧΣ, στο ελληνικό τραπεζικό σύστηµα και την ελκυστικότητα της ως επενδυτική πρόταση, διευκολύνοντας τη µελλοντική της ιδιωτικοποίηση προς όφελος του ∆ηµοσίου και της ελληνικής οικονομίας.

Τους επόμενους μήνες, το Ταμείο θα προετοιμάσει το έδαφος για την επιστροφή της Eurobank σε ιδιωτικό καθεστώς, μεριμνώντας για την αποτελεσματική λειτουργία της τράπεζας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και εξασφαλίζοντας ότι η διοίκηση της Eurobank θα προετοιμάσει την τράπεζα για μια αποτελεσματική ιδιωτικοποίηση είτε μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης ή μέσω τοποθέτησης στην αγορά.

Επιπροσθέτως, το Ταμείο θα συνδράμει τις  τράπεζες με την έγκριση των σχεδίων αναδιάρθρωσης που απαιτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αυτά τα σχέδια πρέπει να οριστικοποιηθούν λαμβάνοντας υπ” όψιν την ανάγκη ενίσχυσης των δυνατοτήτων κερδοφορίας των Ελληνικών τραπεζών προς όφελος της Ελληνικής οικονομίας και της μελλοντικής και ταχείας ιδιωτικοποίησής τους μέσα στα επόμενα έτη.

Διαβάστε την οικομενική έκθεση εδώ report

(Visited 1 times, 1 visits today)
By