Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ταράζει τα νερά η πρόταση της ΝΔ για μάνατζερ στα ΑΕΙ

Η παρέμβαση του γαλάζιου γραμματέα Ανδρέα Παπαμιμίκου και οι αντιδράσεις

papamimikos

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για μάνατζερ στα ΑΕΙ, την οποία πρώτο προανήγγειλε χθες το THEPAPER ταράζει τα νερά στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου ήδη επικρατεί έτσι κι αλλιώς αναταραχή με αφορμή τη διαθεσιμότητα. Εάν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος θα εξετάσει με ενδιαφέρον την γαλάζια ιδέα, φαίνεται πως θα υπάρξουν εξελίξεις στο μέλλον.

Την πρόταση παρουσίασε ο γραμματέας της Ν.Δ Ανδρέας Παπαμιμίκος σε ημερίδα του κόμματος χθες στη Θεσσαλονίκη. Ο κ.Παπαμιμίκος αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που είχε γίνει πριν από δύο χρόνια επί Άννας Διαμαντοπούλου και ειδικότερα στα συμβούλια διοίκησης, τα οποία όπως υποστήριξε «δεν έχουν βρει ακόμη το ρόλο τους και είναι μάλλον δύσκολο να τον βρουν ποτέ». Αιτία των προβλημάτων σύμφωνα με την επικεφαλής του γαλάζιου κομματικού μηχανισμού είναι ότι πρώτον πολλά μέλη των διοικητικών συμβουλίων δεν είναι παρόντα στα ΑΕΙ, καθώς απουσιάζουν στο εξωτερικό (δε γίνεται να διοικείς μέσω skype , σχολίασε), αλλά και ότι ακαδημαϊκοί εξαιρετικοί στο επιστημονικό τους πεδίο αναλαμβάνουν καθήκοντα οικονομικού διαχειριστή δηλαδή μπαίνουν σε ένα τελείως διαφορετικό ρόλο, άσχετο με την ακαδημαϊκή τους ιδιότητα.

«Θα προσλάμβανε ποτέ μία κορυφαία επιχείρηση για διευθύνοντα σύμβουλο της έναν καθηγητή φιλοσοφίας ή ιατρικής;» διερωτήθηκε ο κ.Παπαμιμίκος, προτείνοντας τα συμβούλια διοίκησης να μετατραπούν σε συμβούλια στήριξης των ΑΕΙ και να ανατεθεί ολόκληρη η οικονομική και διοικητική λειτουργία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε έναν εκτελεστικό διευθυντή, σε ένα manager από την αγορά, τον οποίο θα προσλαμβάνει κάθε ίδρυμα και θα έχει συγκεκριμένα καθήκοντα και μετρήσιμους στόχους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By