Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Τα έξι μέτρα της Κομισιόν για την ανάπτυξη

Δέσμη μέτρων που στόχο έχουν να προωθήσουν νέους και διαφορετικούς τρόπους για την άντληση μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης και να στηρίξουν την επιστροφή της Ευρώπης σε μια πορεία βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

greece600_eu300114

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν θα απαιτηθούν σημαντικές μακροπρόθεσμες επενδύσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής Ευρώπη 2020 και της δέσμης μέτρων για το κλίμα και την ενέργεια 2030, σε υποδομές, νέες τεχνολογίες και καινοτομία, Έρευνα και Ανάπτυξη αλλά και σε ανθρώπινο κεφάλαιο.

Οι επενδυτικές ανάγκες, όπως προσδιορίστηκαν στην πρωτοβουλία «Συνδέοντας την Ευρώπη», και μόνο στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των δικτύων τηλεπικοινωνιακών υποδομών κοινοτικής σπουδαιότητας εκτιμώνται σε 1 τρισ. ευρώ για την περίοδο έως το 2020, υποστηρίζει η Κομισιόν.

eu800_560

Όπως διευκρινίζει η Επιτροπή, οι δράσεις αυτές μπορούν να ομαδοποιηθούν σε έξι βασικούς τομείς:

  1. Κινητοποίηση ιδιωτικών πηγών χρηματοδότησης.
  2. Καλύτερη χρήση της δημόσιας χρηματοδότησης.
  3. Ανάπτυξη των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών.
  4. Βελτίωση της πρόσβασης των ΜΜΕ στη χρηματοδότηση.
  5. Προσέλκυση της ιδιωτικής χρηματοδότησης σε υποδομές για την υλοποίηση των στόχων της «Ευρώπης 2020»: διάθεση περισσότερων πληροφοριών για σχέδια επενδύσεων σε έργα υποδομών και βελτίωση των χρηματοοικονομικών στατιστικών δανείων για έργα υποδομών.
  6. Ενίσχυση του ευρύτερου πλαισίου για τη βιώσιμη χρηματοδότηση.
By