Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα δάκρυα της Τζολί για τους βιασμούς στη Σρεμπρένιτσα

Μαζί με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών η γνωστή ηθοποιός

9672607

Δάκρυα προκάλεσαν στην Αντζελίνα Τζολί οι αφηγήσεις γυναικών που έπεσαν θύματα βιασμού στη διάρκεια πολέμου. Η Τζολί επισκέφθηκε το κοιμητήριο Ποτοτσάρι, όπου έχουν ταφεί τα θύματα της σφαγής της Σρεμπρένιτσα.

Εκεί η Τζολί συζήτησε με μέλη της οργάνωσης «Μητέρες των θυλάκων Σρεμπρένιτσα και Ζεπ». «Ο βιασμός είναι ένα από τα χειρότερα εγκλήματα εναντίον αμάχων» δήλωσε.

Η Αμερικανίδα ηθοποιός και πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες συνοδευόταν από τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ. Τον Ιούνιο θα διοργανωθεί στο Λονδίνο ένα διεθνές συνέδριο για να βρεθούν τρόποι να μη χρησιμοποιείται ο βιασμός ως τακτική πολέμου.

Η πρωτοβουλία είναι εμπνευσμένη μερικώς από την ταινία της Τζολί In the Land of Blood and Honey, η οποία ασχολείται με τη σεξουαλική βία που υφίσταται μία γυναίκα στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία (1992-1995).

Η πρόεδρος της οργάνωσης «Μητέρες των θυλάκων Σρεμπρένιτσα και Ζεπ», Μ.Σούμπασιτς δήλωσε: «Είναι γυναίκα και μητέρα και θα καταλάβει τι έχουμε περάσει και τι περνάμε ακόμη. Είναι σημαντική η επίσκεψή της στο Ποτοτσάρι και στη Σρεμπρένιτσα να δει με τα μάτια της την αλήθεια για τη γενοκτονία και τον πόλεμο και να μεταφέρει την αλήθεια στον υπόλοιπο κόσμο».

Περίπου 8.000 Μουσουλμάνοι, άνδρες και αγόρια σκοτώθηκαν από τις βοσνιακές σερβικές δυνάμεις μέσα σε πέντε μέρες το καλοκαίρι του 1995, προς το τέλος του πολέμου που ξέσπασε το 1992, με την κατάρρευση της ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας και κόστισε 100.000 ζωές.

By