Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τα διεθνή ΜΜΕ για την ένταση στη συνάντηση Ράμα – Βούτσιτς

Δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ για την επεισοδιακή συνάντηση Ράμα – Βούτσιτς

enti-rama

Ευρεία δημοσιότητα έδωσαν τα διεθνή ΜΜΕ στην ένταση που επικράτησε στην κοινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όταν ο Ράμα έκανε αναφορά στο Κόσοβο, κατά την πρώτη επίσκεψη του στη Σερβία.

Το βρετανικό δίκτυο BBC μετέδωσε ότι «η πρώτη επίσκεψη Αλβανού πρωθυπουργού στη Σερβία μετά από 68 χρόνια μετατράπηκε σε διπλωματικό καυγά για το καθεστώς του Κοσόβου, ο οποίος προβλήθηκε ζωντανά, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες».

Ο στόχος της ιστορικής επίσκεψης ήταν να παραμεριστούν οι διαφορές μετά το επεισόδιο στον ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβίας – Αλβανίας τον περασμένο μήνα, αλλά τα πάθη «ξύπνησαν«, όταν ο Έντι Ράμα δήλωσε ότι η ανεξαρτησία του Κοσόβου είναι «αναπόφευκτη» και ότι «αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό«, κάτι που κ. Βούτσιτς χαρακτήρισε «πρόκληση«.

Σημειώνοντας ότι ο ποδοσφαιρικός αγώνας στο Βελιγράδι διακόπηκε, επειδή ένα τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο με τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» εμφανίστηκε στο γήπεδο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις μεταξύ παικτών και οπαδών, το BBC μετέδωσε ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός ενεπλάκη στο περιστατικό, όταν τα σερβικά ΜΜΕ κατηγόρησαν τον αδερφό του ότι κατηύθυνε το ελικόπτερο.

«Στη συνέχεια, η συνέντευξη Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του μετατράπηκε σε αμοιβαία ανταλλαγή κριτικής των δύο ηγετών» αναφέρει το BBC.

Η δήλωση του Έντι Ράμα για ανεξάρτητο Κόσοβο προκάλεσε την οργισμένη απάντηση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος είπε ότι δεν ανέμενε «τέτοια πρόκληση» και ρώτησε τι σχέση έχει η Αλβανία με το Κόσοβο.

Ο κ. Βούτσιτς είπε ότι κανένας δεν θα ταπεινώνει τη Σερβία και ο κ. Ράμα απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η δήλωσή του ήταν προκλητική, μετέδωσε το BBC.

Στην ιστορική συνάντηση των πρωθυπουργών της Σερβίας και της Αλβανίας, η διπλωματία δεν λειτούργησε και η προσπάθεια προσέγγισης των σχέσεων των δύο χωρών απέτυχε, σύμφωνα με γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό «Deutsche Welle».

Ο κ. Ράμα έπρεπε να γνωρίζει ότι η δήλωσή του για το Κόσοβο δεν θα αρέσει στους οικοδεσπότες, επειδή το καθεστώς του Κοσόβου είναι για τη σερβική κυβέρνηση ευαίσθητο ζήτημα, αναφέρθηκε σχόλιο του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού. Όλα μπορούσαν να κυλήσουν καλά, επισημάνθηκε.

Για ημιτελή νέα αρχή στις σχέσεις Βελιγραδίου – Τιράνων εξαιτίας του επεισοδίου κάνουν λόγο τα αυστριακά ΜΜΕ . Η εφημερίδα «Στάνταρτ» αναφέρει ότι η ιστορική επίσκεψη του Έντι Ράμα στο Βελιγράδι δεν κύλησε χωρίς επεισόδιο και ότι αφορμή για τη διαφωνία ήταν το Κόσοβο. Αναφέρει ότι το σημαντικότερο γεγονός είναι η πραγματοποίηση της επίσκεψης και σημειώνει ότι μετά τις συνομιλίες των δύο πρωθυπουργών αποδείχθηκε ότι θα είναι δύσκολο να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να πραγματοποιηθούν οι αισιόδοξες προσδοκίες για «νέα αρχή«.

Η εφημερίδα «Πρέσε» τονίζει ότι οικοδεσπότης και φιλοξενούμενος «δεν συγκρατήθηκαν πολύ στη διπλωματική ανταλλαγή ωραίων λέξεων». Η «Πρέσε» αναφέρει ότι ο σερβικός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της RTS, που μετέδιδε ζωντανά τη συνέντευξη τύπου, δεν μετέφρασε στα σερβικά την ομιλία του Αλβανού πρωθυπουργού και διερωτάται αν πρόκειται για λογοκρισία ή σύμπτωση.

«Μόνον με την ισχυρή πίεση της ΕΕ», σύμφωνα με την εφημερίδα, «κατέστη δυνατή η ιστορική επίσκεψη Ράμα στο Βελιγράδι και η ίδια πίεση θα ωθήσει τις δύο υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες να πραγματοποιήσουν και άλλες υποχρεωτικές συναντήσεις».

Η εφημερίδα «Κουρίρ» ανέφερε ότι έπρεπε πρώτα να ηρεμήσουν τα πνεύματα μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας και μετά να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη Ράμα στο Βελιγράδι.

Με κάθε λεπτομέρεια μετέδωσαν την επίσκεψη του Έντι Ράμα στη Σερβία και το επεισόδιο στη συνέντευξη τύπου τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ στις βαλκανικές χώρες.

Οι σχέσεις Βελιγραδίου – Τιράνων επιβαρύνονται κυρίως λόγω Κοσόβου, καθώς η Αλβανία είναι η μοναδική χώρα που αναγνώρισε τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσόβου στη Βουλή του Κοσόβου στο Κατσάνικ το 1990, υπενθυμίζει η εφημερίδα «Γιούταρνι Λιστ» του Ζάγκρεμπ.

Η εφημερίδα «Ντνέβνι Άβαζ» του Σαράγεβο σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός της Σερβίας είπε ότι η επίσκεψη του κ. Ράμα είναι σημαντική όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά για ολόκληρη την περιοχή, αλλά στη συνέχεια εξέφρασε δυσαρέσκεια για την πρόκληση, όπως είπε, του Αλβανού πρωθυπουργού και την αναφορά του στο Κόσοβο.

Τα ΜΜΕ στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας σημειώνουν ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός εκμεταλλεύτηκε τη φιλοξενία του κ. Βούτσιτς στο Βελιγράδι, όταν μίλησε για θέμα που δεν υπήρχε στην ατζέντα και δεν αφορά την Αλβανία, όταν μίλησε για «ανεξάρτητο Κόσοβο ως πραγματικότητα που πρέπει η Σερβία να αποδεχθεί».

Και τα ΜΜΕ του Μαυροβουνίου έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στην επίσκεψη του Έντι Ράμα στο Βελιγράδι.

Η εφημερίδα «Βιέστι» στην ηλεκτρονική της έκδοση σημείωσε ότι η τεταμένη ατμόσφαιρα στιγμάτισε την ιστορική επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας στη Σερβία και ότι στη συνέντευξη τύπου ειπώθηκαν σκληρά λόγια.

Ανέφερε ακόμη ότι ο κ. Ράμα κάλεσε τον Σέρβο ομόλογό του να επισκεφθεί την Αλβανία και «υποσχέθηκε» ότι στα Τίρανα δεν θα υπάρξει πρόκληση.

Η επίσκεψη του κ. Ράμα αναβλήθηκε λόγω του επεισοδίου στον ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβίας – Αλβανίας στο Βελιγράδι και σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, σημαντικό ρόλο στην άφιξη Ράμα στο Βελιγράδι είχε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Βιέστι», η ατζέντα της επίσκεψης του Αλβανού πρωθυπουργού είχε κρατηθεί μυστική σε τέτοιο βαθμό που ούτε τα αλβανικά ΜΜΕ με ασφάλεια δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ότι είναι έτοιμη.

Για την κοινή συνέντευξη τύπου των Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Έντι Ράμα διαπιστεύθηκαν περίπου 200 δημοσιογράφοι, 30 από τους οποίους ήταν εκπρόσωποι αλβανικών ΜΜΕ.

By