Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τα δύο άκρα… της Ν.Δ και οι υποκλοπές

Το πολιτικό ρήγμα Μαξίμου- καραμανλικών και η ομιλία Σαμαρά σήμερα στην πολιτική επιτροπή

neadimokratiaΤο δημοσίευμα της Αυγής και συγκεκριμένα οι αναφορές στην αντίθεση των καραμανλικών στη θεωρία των δύο άκρων άναψε φωτιές στη Νέα Δημοκρατία, καθώς ανέδειξε το γεγονός ότι και στο γαλάζιο στρατόπεδο υπάρχουν… δύο άκρα.

Υπάρχει σαφής διαφορά πολιτικής αντίληψης μεταξύ του ευρύτερου χώρου των καραμανλικών, που αυτοπροσδιορίζονται στην κεντροδεξιά πτέρυγα της Ν.Δ και των φανατικών σαμαρικών, που έχουν ως σημείο αναφοράς το πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά και στην πλειοψηφία τους προέρχονται από τον εθνικοπατριωτικό χώρο εκτός Ν.Δ.

Οι καραμανλικοί πάντως διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους, πως δεν κινούνται οργανωμένα και συντεταγμένα, αν και ορισμένοι στο Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζουν με μεγάλη καχυποψία κάθε έκφραση διαφωνίας.

Το ερώτημα είναι εάν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα επαναλάβει σήμερα στην ομιλία του στη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής της Ν.Δ τη θεωρία των δύο άκρων. Σύμφωνα με πληροφορίες θα επαναλάβει τη βούληση της κυβέρνησης να εξουδετερώσει πολιτικά τη Χρυσή Αυγή και θα επιτεθεί κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν τω μεταξύ το άρθρο της Αυγής περί προβοκάτσιας κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η συζήτηση για παρακολούθηση τηλεφώνων πολιτικών εξακολουθεί να ανάβει φωτιές στο πολιτικό σκηνικό.

Η πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε χθες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης αναμένεται να συνεχιστεί.  Από το Μέγαρο Μαξίμου επαναλαμβάνουν ότι πρόκειται για σενάρια φαντασιοπληξίας και προκαλούν την αξιωματική αντιπολίτευση να πάει στον εισαγγελέα. Από την Κουμουνδούρου επιμένουν στο θεσμικό έλεγχο της δράσης της ΕΥΠ και εστιάζουν ιδιαίτερα στην εμφάνιση του προέδρου της ΕΥΠ κ. Δραβίλλα στην Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σε δύο εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ η Αυγή επανέρχεται σήμερα με νέο δημοσίευμα με τίτλο  «Καθαρές εξηγήσεις για τους γκρίζους μηχανισμούς».

Τα δύο άκρα 

Η επιμονή στη θεωρία των δύο άκρων διχάζει τη Ν.Δ καθώς πολλοί καραμανλικοί εκφράζουν φόβο ότι στοχοποίηση της αριστεράς, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Χρυσή Αυγή έχει αποκαλυφθεί ως εγκληματική οργάνωση και βρίσκεται αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη, οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια. Οι περισσότεροι βουλευτές αυτής της τάσης εκφράζονται δια της σιωπής, αποφεύγοντας να σηκώσουν τη σημαία των δύο άκρων και αφήνοντας σε πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του κ.Σαμαρά την υπεράσπιση αυτής της στρατηγικής.

Στο Μαξίμου δεν εγκαταλείπουν τη θεωρία των δύο άκρων, διότι εκτιμούν ότι οι επιθέσεις κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ωφελούν τη Ν.Δ,  πιστεύουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σύνδεση με ακραία στοιχεία και τάσσονται υπέρ της «ιδεολογικής καθαρότητας της δεξιάς», που δεν πρέπει να «απολογείται» στην αριστερά.

Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα η διαφορά αυτή έγινε πιο σαφής. Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης την επομένη του φόνου ανέλαβε πρώτος να βάλει στο κάδρο της συζήτησης περί βίας το ΣΥΡΙΖΑ.

Η αναφορά του πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται εκτός συνταγματικού τόξου προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, ο μόνος πάντως που διαφώνησε δημοσίως ήταν ο καραμανλικός πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

Τη θεωρία των δύο άκρων οδήγησε σε… ποινικές διαστάσεις στη συνέχεια το μέλος της πολιτικής επιτροπής της Ν.Δ και άνθρωπος του στενού σαμαρικού περιβάλλοντος Φαήλος Κρανιδιώτης. Ο προερχόμενος από το Δίκτυο 21, όπως και ο κ.Λαζαρίδης, δικηγόρος δημιούργησε πολιτικό θόρυβο με τους υπαινιγμούς του για σύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με βία, για φλερτ με τη Χ.Α και με τις δηλώσεις του πως δεν τα βάζει με εθνικιστές και πατριώτες, αλλά φυλάει τις σφαίρες του για τον πραγματικό αντίπαλο.

Κατόπιν των αντιδράσεων, το Μέγαρο Μαξίμου «μάζεψε» τον κ.Κρανιδιώτη, αλλά όπως φάνηκε στη συνέχεια μόνο σε λεκτικό επίπεδο. Το μέλος της πολιτικής επιτροπής μάλιστα μετά τις συστάσεις, δήλωνε στο ΣΚΑΪ ότι ο ίδιος, ο κ.Λαζαρίδης και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος προσπαθούν να επαναφέρουν στη Ν.Δ τους ψηφοφόρους που «ξεστράτισαν» προς τη Χ.Α.  Και δεν εγκατέλειψε ποτέ, ούτε το Μαξίμου άλλωστε τη θεωρία των δύο άκρων.

Από το καραμανλικό στρατόπεδο την κάθετη διαφωνία του με τη θεωρία των δύο άκρων επανέλαβε χθες, στον απόηχο του δημοσιεύματος της Αυγής, ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος με σκληρές μάλιστα εκφράσεις. Ο κ.Παυλόπουλος χαρακτήρισε τη θεωρία των δύο άκρων απίθανη και ανεύθυνη και κατήγγειλε όσους την υιοθετούν ότι «ρίχνουν νερό στο μύλο της Χρυσής Αυγής».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By