Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα δύο πρωτοσέλιδα της «Ελευθεροτυπίας»

Διαμαρτυρίες των δημοσιογράφων της για την δημοσίευση δημοσκόπησης που «δίνει» 30% στους νοσταλγούς της Χούντας

eleftherotypiaskataΈντονο παρασκήνιο γύρω από το …διπλό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία. Η Κυριακάτικη έκδοση, αρχικά σχεδιάστηκε με πρωτοσέλιδο αναγγελτικό στην δημοσκόπηση της Metron Analysis σύμφωνα με την οποία το 30% των ερωτηθέντων πιστεύει πως «ήταν καλύτερα τα πράγματα στην δικτατορία» και πρωτοσέλιδο τίτλο την λέξη «σκατά».

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι τόσο ο πρωτοσέλιδος τίτλος όσο η δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε προκάλεσαν την έντονη διαμαρτυρία των δημοσιογράφων της εφημερίδας. Ενστάσεις που είχαν να κάνουν τόσο με την χρονική συγκυρία, δηλαδή την 21η Απριλίου, όσο και με την ουσία της δημοσκόπησης. Εκτιμούσαν ότι όχι μόνο συμβάλλει στην ενίσχυση ακροδεξιών στοιχείων στην ελληνική κοινωνία αλλά αμφισβητούσαν και την ίδια την μεθοδολογία της δημοσκόπησης πού έθεσε το ερώτημα εντελώς αόριστα προκαλώντας το αποτέλεσμα. Παράλληλα υπήρξαν διαφωνίες και με άρθρο που συνόδευε την δημοσκόπησης σύμφωνα με το οποίο στην Ελλάδα υπάρχει κρίση δημοκρατίας. Μετά από τις διαμαρτυρίες αυτές η εφημερίδα φέρεται να προχώρησε σε δεύτερη έκδοση με νέο πρωτοσέλιδο και τίτλο «Απέραντο φρενοκομείο».

Σχολιάζοντας το πρωτοσέλιδο της «Ελευθεροτυπίας» και την δημοσκόπηση, ο υπεύθυνος Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ και βουλευτή Δημήτρης Καρύδης, επισημαίνει σε ανάρτησή του στο Facebook: «Τη σημερινή μέρα, 46 χρόνια από την κατάλυση της Δημοκρατίας στη Χώρα μας και την επιβολή της Στρατιωτικής Χούντας των Συνταγματαρχών, επέλεξε, η κατά τα άλλα «αριστερή» Ελευθεροτυπία για να μας ενημερώσει μέσω μιας, το λιγότερο, κατάπτυστης δημοσκόπησης ότι δήθεν «το 30% των ελλήνων νοσταλγεί τη Χουντα» γιατί τότε «περνούσε καλύτερα από σήμερα». Γιατί η Ελευθεροτυπία και η Εταιρεία δημοσκοπήσεων δεν παραθέτουν συγκεκριμένα στοιχεία; Ποιοί, άραγε, είναι αυτό το 30% των Ελλήνων; Οι άνω των 60 ετών που έζησαν στο πετσί τους στη στρατιωτική δικτατορία ή κάτω των 60 ετών που ουσιαστικά μεγάλωσαν επι Δημοκρατίας με τα καλα και τα κακά της; Τα αγαθά αλλα και τις παθογενειες της; Ποιος αλήθεια έχει σήμερα συμφέρον να σκάβει το λάκκο της Δημοκρατίας βγάζοντας λάδι τη Χουντα εκτός μόνον απο την Χρυσή Αυγή και τους εθνικιστές;  Μήπως τελικά οι λαϊκιστές, οι τυχοδιώκτες και δημαγωγοι στην προσπάθεια τους να ταυτισουν την οικονομική κρίση και τον θυμό που νοιώθει ο λαός μας με ολοκληρωτικες αντιλήψεις και καταμαυρες επιλογές; Γιατί, ναι, στη Δημοκρατια υπάρχει διαφθορά, αδικία, πελατειακό κράτος αλλα στη Χουντα υπήρχαν όλα αυτα και ταυτόχρονα η πλήρης αδυναμία αντίδρασης και αλλαγής. Και ερχομαι στην άθλια ερώτηση για «το πίτε αισθανόντουσαν περισσότερο ασφάλεια οι πολίτες». Επι χούντας ή τώρα; Ως εκ του θαύματος το 59% απάντησε «τότε». Η μέθοδος του να μπερδεύεις μήλα με πορτοκάλια για να βγάζεις τα συμπεράσματα που θέλεις ειναι γνωστή, αλλα πρέπει κάποιοι να καταλάβουν ότι δεν απευθύνονται σε «ιθαγενείς». Η «ασφάλεια» επί Χούντας σήμαινε εξορίες, φυλακίσεις, διώξεις, εξαφάνιση απο τον χάρτη κάθε αντίθετης άποψης. Σήμαινε τον ασφαλιτη και τον Εσατζη. Εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνων βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, διώχθηκαν απο τις δουλειές τους επειδή ήταν Δημοκράτες ή αριστεροί.Η ασφάλεια του πολίτη σήμερα έχει σχέση με την καθημερινή εγκληματικότητα, με την ανασφάλεια λόγω οικονομικής κρίσης που όλοι οφείλουμε να κάνουμε ότι ειναι δυνατόν για να αλλάξει προς το καλύτερο. Η πατριδα μας και ο ελληνικός λαός αυτό που χρειάζονται σήμερα ειναι την ενότητα των  Δημοκρατικών Δυνάμεων για ενα ελπιδοφόρο αύριο.Η σύγκριση των πιο μαύρων στιγμών της Ιστορίας μας που μας οδήγησαν σε εθνικές τραγωδίες με το σήμερα θέλει μεγαλη προσοχή και κυριως να μην υποτάσσεται σε φτηνές εντυπώσεις της στιγμής. Κρίμα για την Ελευθεροτυπια και την ιστορία της».     

By