Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τα επόμενα βήματα του ΝΑΤΟ για την ουκρανική κρίση

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθούν η ενίσχυση της άμυνας στην ανατολική Ευρώπη και η βελτίωση της ικανότητας της συμμαχίας να ανταποκριθεί στις ανορθόδοξες τακτικές που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία

nato640_480

Τα επόμενα βήματα τα οποία θα πρέπει να πάρει ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, αναμένεται να συζητήσουν την Τρίτη οι υπουργοί Άμυνας της συμμαχίας. Στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθούν η ενίσχυση της άμυνας στην ανατολική Ευρώπη και η βελτίωση της ικανότητας της συμμαχίας να ανταποκριθεί στις ανορθόδοξες τακτικές που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Τους τελευταίους 3 μήνες, οπότε και ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν αποστείλει μαχητικά αεροπλάνα και πλοία, ενώ έχουν εντείνει τα στρατιωτικά γυμνάσια με σκοπό να καθησυχάσει τους ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίοι φαίνεται πως έχουν θορυβηθεί από τις ενέργειες της Ρωσίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Άμυνας των 28 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, θα εξετάσουν τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ενίσχυση της άμυνας στην ανατολική Ευρώπη και τους τρόπους αντίδρασης στις τακτικές που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία.

«Είναι σαφές για τη συμμαχία ότι πρόκειται για την πιο σοβαρή πρόκληση όσον αφορά τη σταθερότητα, που αντιμετωπίζει η Ευρώπη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε τη Δευτέρα στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ, Ντάγκλας Λιούτ.

Η Πολωνία έχει ζητήσει από το ΝΑΤΟ να τοποθετήσει μόνιμες δυνάμεις στα εδάφη της εις αντίδραση στις ενέργειες της Ρωσίας, μία κίνηση που η Μόσχα υποστηρίζει πως θα παραβίαζε τη συμφωνία του 1997 μεταξύ της συμμαχίας και της Ρωσίας.

Τον περασμένο μήνα, ο Αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ είχε δηλώσει ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να τοποθετήσει μόνιμα στρατεύματα στην ανατολική Ευρώπη.

Ωστόσο, ορισμένοι από τους συμμάχους υποστηρίζουν ότι η τοποθέτηση μεγάλου αριθμού στρατευμάτων στα ανατολικά είναι αφενός ιδιαίτερα δαπανηρή και αφετέρου δεν αποτελεί στρατιωτική αναγκαιότητα, ενώ θα είναι μια κίνηση άσκοπα προκλητική προς τη Μόσχα.

By