Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τα θλιμμένα παιδιά του Μνημονίου

Η οικονομική κρίση πολλαπλασιάζει τα κρούσματα παιδικής κατάθλιψης και δημιουργεί στους μαθητές άγχος, φοβίες, επιθετικότητα και διαταραχές συμπεριφοράς.

paidia2Στοιχεία που δείχνουν ότι η δύσκολη οικονομική κατάσταση στη χώρα μας συνδέεται με αύξηση των παιδοψυχιατρικών περιστατικών, του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ,  παρουσίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας Ανδρέας Κωνσταντόπουλος εν όψει του 51ου Πανελλήνιου Παιδιατρικού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί 21-23 Ιουνίου στην Αλεξανδρούπολη.

Ενδεικτικά, μόνο στη δυτική Ελλάδα 2.000 παιδιά χρειάστηκαν το 2012 τη βοήθεια ειδικού, επειδή εμφάνισαν συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και ψυχοσωματικών διαταραχών ή είχαν πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού. Ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 1420 παιδιά το 2010 και 1970 το 2011.

Το 15% των μαθητών 15-18 ετών έχει ήδη εμφανίσει «συμπεριφορές υψηλού κινδύνου», όπως το κάπνισμα, η έναρξη πλήρους σεξουαλικής δραστηριότητας, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και η συμμετοχή σε σωματική εμπλοκή.

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία και για τον εκφοβισμού παιδιών μέσω διαδικτύου, που αγγίζει στη χώρα μας το 27%, έναντι 13% σε Ισπανία και Ισλανδία. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το 70% των παιδιών ηλικίας 11-12 ετών έχει δικό του κινητό τηλέφωνο, με μέση ηλικία απόκτησής του τα εννέα έτη.

Πηγή: Δημοκρατία

(Visited 1 times, 1 visits today)
By