Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τα καύσιμα εκτόξευσαν το εμπορικό έλλειμμα

Έλλειμμα 295 εκατ. ευρώ παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο του 2014, κατά 19 εκατ. ευρώ μικρότερο εκείνου του Ιανουαρίου 2013

emporikoisozygio
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τραπέζης της Ελλάδος, η εξέλιξη αυτή οφείλεται αποκλειστικά στη βελτίωση του ισοζυγίου εισοδημάτων, το οποίο εμφάνισε πλεόνασμα έναντι ελλείμματος τον Ιανουάριο του 2013, καθώς το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε, ενώ παρατηρήθηκε και μικρή μείωση των πλεονασμάτων του ισοζυγίου υπηρεσιών και του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων.

Η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος κατά 105 εκατ. ευρώ, οφείλεται στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων, ενώ το εμπορικό έλλειμμα χωρίς καύσιμα περιορίστηκε ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης μείωσης των δαπανών για εισαγωγές σε σύγκριση με τη μείωση των εισπράξεων από εξαγωγές.

Η μικρή (κατά 9 εκατ. ευρώ) μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης του ισοζυγίου των «λοιπών» υπηρεσιών (οφειλόμενης κυρίως σε ασφαλιστικές υπηρεσίες), η οποία αντισταθμίστηκε στο μεγαλύτερο μέρος της από την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές (κυρίως θαλάσσιες) και ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 22,4% σε σύγκριση με το 2013, αντανακλώντας αύξηση του αριθμού αφίξεων των μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 10,6%, σύμφωνα με την Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος. (Επισημαίνεται ότι οι ταξιδιωτικές δαπάνες μη κατοίκων στην Ελλάδα περιλαμβάνουν τα στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον των στοιχείων της Έρευνας Συνόρων).

Το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε τον Ιανουάριο του 2014 πλεόνασμα 885 εκατ. ευρώ, κατά 16 εκατ. ευρώ μικρότερο εκείνου του Ιανουαρίου του 2013, κυρίως λόγω καταγραφής, κατά τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους, υψηλοτέρων εισπράξεων από αναδιανομή νομισματικού εισοδήματος της ΕΚΤ, σε σχέση με τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

By