Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα λεπτά της ώρας και… οι συντάξεις

Στον συνυπολογισμό του ύψους των συντάξεων προστίθεται η ημερομηνία γέννησης του ασφαλισμένου

ederly

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι με τις ημερομηνίες οι ασφαλισμένοι του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) σχετικά με την ακριβή ημερομηνία συμπλήρωσης της ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, ώστε να μην αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να χάσουν μέρος της σύνταξης ή να συνταξιοδοτηθούν με μεγαλύτερο όριο ηλικίας.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για τον υπολογισμό του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση λαμβάνεται υπόψη και η ημερομηνία γέννησης του ασφαλισμένου.

Σε γενικό έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας, το οποίο υπογράφεται από την γενική διευθύντρια Χαρίκλεια Γδοντάκη, διευκρινίζεται ότι το όριο ηλικίας ως κριτήριο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή έναρξης ή λήξης δικαιώματος ή υπολογισμού του ποσού της σύνταξης, δεν συμπίπτει με την ημερομηνία γέννησης του ασφαλισμένου, αλλά θεωρείται ότι συμπληρώνεται την προηγούμενη ημέρα της ημερομηνίας γέννησης στις 12.00 τα μεσάνυχτα.

Επομένως, όταν η ημερομηνία γέννησης είναι η πρώτη ημέρα ενός μήνα, το έτος συμπληρώνεται με την παρέλευση 12 μηνών και συγκεκριμένα με την παρέλευση και της τελευταίας ημέρας του δωδεκάτου μήνα, ο οποίος ημερολογιακά είναι ο προηγούμενος εκείνου της γέννησης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By